Ljubljanski grad lahko znova obiščete. Foto: BoBo
Ljubljanski grad lahko znova obiščete. Foto: BoBo

Lani je marca in aprila grad obiskalo 183.000 ljudi, letos v prvih 13 dneh marca pa 13.000.

"Kakšna bo primerjava v maju, je še prezgodaj govoriti, upad pa bo zagotovo velik," je pojasnila vodja službe za odnose z javnostmi Janja Rozman.

Konkretnejših podatkov o finančnem izpadu še nima. Kot je pojasnila, je bil februar še primerljiv z lanskim, že marca pa je bil upad velik predvsem zaradi manjšega števila tujcev. "Finančni izpad bomo imeli, dokler se pri odprtju meja ne bo kaj spremenilo," je prepričana.

Največ obiskovalcev so v teh dneh opazili v gostilnah in restavracijah na gradu, sicer pa so trenutno odprte vse stalne postavitve, ki jih zajema grajska vstopnica. "Odprti sta še dve začasni razstavi, torej ena slikarska in ena prostorska postavitev. Tisti dogodki, ki so bili ustavljeni marca, pa se nadaljujejo v teh dneh oziroma v tem mesecu," je dodala.

Kot je pojasnila, trenutno na Ljubljanskem gradu ni vodenih ogledov in drugih prireditev, kot so glasbeni dogodki, otroški program, odprtja razstav, tematska predavanja. Vse to je odpovedano.

"Ljubljanski grad je imel vsako leto desetodstotno povečanje obiskovalcev, vsako leto je bilo več dogodkov, zato bo finančni udarec v tem času velik, saj stojijo prireditvena sfera, dvorana za protokolarna srečanja in konference," je še dejala Rozmanova. Po njenih besedah se tudi še niso odločili za ponovni zagon tirne vzpenjače na grad, kar bi bilo mogoče od ponedeljka dalje.