Tirna vzpenjača na Ljubljanski grad je mirovala skoraj pet mesecev. Foto: BoBo
Tirna vzpenjača na Ljubljanski grad je mirovala skoraj pet mesecev. Foto: BoBo

Vzpenjačo so ustavili 24. oktobra lani na podlagi takrat sprejetih vladnih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije, so pojasnili na Ljubljanskem gradu. Z izjemo petih dni v decembru tako vzpenjača ni delovala že skoraj pet mesecev.

Med nedelovanjem so na Ljubljanskem gradu opraviii temeljit pregled naprave, med drugim so pregledali pogonski del naprave, proge in betonske infrastrukture in opravili tudi preostala redna vzdrževalna dela. "Po končanem pregledu smo pridobili obratovalno dovoljenje in vzpenjača lahko ponovno začne obratovati 22. marca, pod pogoji, ki veljajo za žičniške naprave," so sporočili z gradu.

Potniki bodo morali ob nakupu vozovnice predložiti negativen rezultat testa PCR ali hitrega antigenskega testa, ki ne sme biti starejši od sedmih dni, ali dokazilo o prebolelem virusu covid-19, ki ni starejši od šest mesecev ali potrdilo o cepljenju proti covidu-19.

Na pristojno ministrstvo so sicer naslovili prošnjo o dopolnitvi odloka o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov, da bi se prevoz potnikov v času epidemije lahko izvajal pod pogoji, ki veljajo za prevoze z avtobusi ali vlaki, ko potniki ne potrebujejo prilagati negativnih testov, potrdil o cepljenju ali prebolelem virusu, in ne pod pogoji, ki veljajo za žičniške naprave za prevoz oseb.

"Vzpenjača namreč izvaja gospodarsko javno službo prevoza potnikov, čas prevoza je bistveno krajši kot pri drugih javnih prevoznih sredstvih, vzpenjača pa ima tudi možnost stalnega zračenja," so dodali. Dokončnega odgovora še niso dobili. "Upamo na ustrezno razumevanje in podporo pri ponovni oživitvi naše dejavnosti, saj nam opravljanje prevozov pod zdajšnjimi pogoji vzbuja skrb, da te oživitve še ne bomo deležni. Seveda pa bomo vse prevoze izvajali na varen način in v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, tako za zaposlene kot tudi za potnike," so še zapisali na Ljubljanskem gradu.