Easyjet bo najprej povezal Ljubljano in Berlin. Foto: Reuters
Easyjet bo najprej povezal Ljubljano in Berlin. Foto: Reuters

Easyjet je osmi redni letalski prevoznik, ki po epidemiji covida-19 spet vzpostavlja polete na Brnik. V nedeljo je ponovno vzpostavil polete v Berlin, kamor bo do konca poletne sezone predvidoma letel enkrat tedensko, popoldne pa pričakujejo tudi prvi polet z londonskega letališča Gatwick.

Rednih poletov v London Easyjet sicer avgusta ne načrtuje, bo pa letenje po napovedih nadaljeval 4. septembra in bo od takrat naprej ponujal dva poleta tedensko – vsak ponedeljek in petek, z oktobrom pa bo dodal še dnevne polete na Luton ali Stansted.

Na največje londonsko letališče Heathrow naj bi septembra polete ponudil British Airways. Septembra na letališču Jožeta Pučnika pričakujejo še Brussels Airlines s poleti v Bruselj, Windrose s poleti v Kijev in enega od izraelskih prevoznikov s poleti v Tel Aviv.

Prvega avgusta bodo na ljubljanskem letališču ponovno pozdravili prevoznika Lot Polish Airlines s poleti v Varšavo, sredi avgusta pa naj bi Aeroflot ponovno začel leteti v Moskvo.

Vodja letaliških storitev v Fraportu Slovenija Janez Krašnja je z vračanjem prometa glede na trenutne razmere zadovoljen, a hkrati opozarja na nujno potrebno pomoč države za povrnitev dobre povezljivosti Slovenije s svetom.

Polete na ljubljansko letališče je že vzpostavil tudi Air Serbia. Foto: BoBo
Polete na ljubljansko letališče je že vzpostavil tudi Air Serbia. Foto: BoBo

Hud udarec za letalsko panogo

"Letalski panogi je zdravstvena kriza prizadela hud udarec. Veseli smo, da se je kljub težkim razmeram na ljubljansko letališče vrnilo že osem rednih letalskih prevoznikov. Ohranitev trenutnih povezav in obnovitev preostalih bo zaradi nadaljevanja negotovih razmer z zdravstveno sliko v svetu in s tem povečano previdnostjo in selektivnostjo prevoznikov za nastope na trgih zahteven izziv," je dejal.

Upa, da bo Slovenija po zgledu drugih članic EU-ja s sredstvi za promocijo države na ključnih trgih pomagala povrniti mrežo letalskih povezav, ki je bila domačim in tujim potnikom na voljo pred epidemijo. "Takšna spodbuda bi bila ključna za okrevanje slovenske turistične panoge in gospodarstva nasploh," je dodal.

Zdaj iz Ljubljane letalske povezave zagotavljajo Air Serbia (sedemkrat tedensko v Beograd), Montenegro Airlines (petkrat tedensko v Podgorico), Lufthansa (12-krat tedensko v Frankfurt), Wizz Air (dvakrat tedensko na belgijski Charleroi), Transavia (dvakrat tedensko v Amsterdam), Air France (dnevno v Pariz) in Turkish Airlines (trikrat tedensko v Carigrad).

Čarterski poleti v Dubrovnik in Grčijo

Julija so na ljubljanskem letališču vzpostavili tudi čarterske polete, in sicer v Dubrovnik in na grške otoke. "V vrhuncu poletja z ljubljanskega letališča skoraj vsak dan na pot pospremimo tudi potnike, ki se s čarterskimi letali odpravljajo na počitnice na Hrvaško ali v Grčijo," pravijo v Fraportu.

V organizaciji slovenskih turističnih posrednikov so namreč iz Ljubljane na voljo poleti s čarterskim prevoznikom Trade Air v Dubrovnik in na 10 grških otokov, z Aegean Airlines na Krf, Lefkado, Rodos in Karpatos in s Croatia Airlines v Dubrovnik.

Letalski portal Sierra5 sicer poroča, da so bili četrtkovi čarterski poleti Croatie Airlines po treh poletih med Ljubljano in Dubrovnikom zaradi premalo potnikov odpovedani.