Letališče Čangi se reklamira kot
Letališče Čangi se reklamira kot "destinacija sama po sebi", ne le kot prometno vozlišče na poti v druge države. Med omembe vrednimi stvarmi na letališču je 40-metrski notranji slap. Foto: EPA

"Singapur bo ena prvih držav na svetu, ki bo uvedla avtomatizirano preverjanje brez potnih listov," je med ponedeljkovim zasedanjem parlamenta napovedala ministrica za komunikacije Josephine Teo.

Biometrična tehnologija se skupaj s programsko opremo za prepoznavanje obraza do neke mere že uporablja na omenjenem letališču, in sicer na avtomatiziranih stezah na nadzornih točkah, poroča CNN.

Toda prihajajoče spremembe bodo "zmanjšale potrebo potnikov, da večkrat predložijo svoje dokumente na kontrolnih točkah, in omogočile bolj brezhibno in priročno obdelavo", je dejala Teo.

Biometrija bo uporabljena za ustvarjanje enotne avtentikacije, ki se bo uporabljala na različnih avtomatiziranih točkah – od oddaje torbe do imigracijskega dovoljenja in vkrcanja – s čimer bo odpravljena potreba po fizičnih dokumentih, kot so potni listi.

Vendar bodo potni listi še vedno potrebni za številne države zunaj Singapurja, ki ne ponujajo takšnega preverjanja, je poudarila Teo.