Grad Snežnik. Foto: BoBo
Grad Snežnik. Foto: BoBo

Križna jama sredi dopoldneva. Pred vhodom je velika gneča, med obiskovalci večinoma tujci.

"Obisk je čez poletje vedno zelo velik, tudi letos tako kaže. Vse skupine so v glavnem polne, dostikrat rabimo okrepitve pri vodnikih," je povedala Janja Urbiha iz Društva ljubiteljev Križne jame.

Dobro zaseden je v teh dneh tudi na novo odprt kamp Beli gaber. Zakonca Peček sta vztrajala pri ideji, čeprav je trajalo kar neverjetnih sedem let, da sta pridobila vsa soglasja in dovoljenja. Posebnost njihovega kampa pa je ... "Ležanje na senu, postelje so narejene čisto primitivno iz nekega lesa, iz plohov, po domače povedano, da dobijo ljudje občutek neke preteklosti, in v to smer se nagibava s postavitvijo kozolca in prenočišči, kakor so tukaj," je povedal Beno Peček.

Ob vse večjem obisku turistov v Loški dolini je neverjetno, da so obnovljene in opremljene Pristave pri gradu Snežnik še vedno zaprte. "Čim prej bomo poskušali najti rešitev. Ta teden se odpravljam na ogled teh objektov, ki so bili obnovljeni in že dolgo časa stojijo prazni, da sam vidim, kje so v preteklosti bile storjene napake, ki jih ne bi smeli ponavljati," je povedal Matevž Čelik Vidmar z ministrstva za kulturo.

15 let je že minilo, odkar je Ministrstvo za kulturo obnovilo in opremilo sobe in restavracijo v Pristavah pri Gradu Snežnik in za to porabilo nekaj več kot pet milijonov evrov.

Na Notranjskem vse več tujih gostov