Tako bo videti Deepspot, ko se letos odpre. Foto: Facebook
Tako bo videti Deepspot, ko se letos odpre. Foto: Facebook

Bazen Deepspot bo napolnjen z 8.000 kubičnimi metri vode, kar je kar 27-krat več od povprečnega 25-metrskega bazena in bo s tem idealen za usposabljanje profesionalnih potapljačev.

Bazen gradijo v mestu Mszczonow, slabih 50 kilometrov od Varšave. Za ojačanje njegove strukture, ki vključuje tudi simulacijo "modre luknje" do najgloblje točke bazena, bodo porabili kar tisoč ton jekla.

Italijanski Y-40 Deep Joy je glavna atrakcija hotela Millepini. Foto: Facebook
Italijanski Y-40 Deep Joy je glavna atrakcija hotela Millepini. Foto: Facebook

Snovalci pravijo, da bo bazen primeren tako za začetnike kot tudi za izkušenejše potapljače, tisti, ki pa se ne bodo hoteli zmočiti, lahko še vedno uživajo v razgledu, saj bo za gledalce na voljo podvodni predor, ob bazenu pa gradijo še konferenčno dvorano in hotel z razgledom nanj.

Zdajšnji rekorder v Italiji

Ko se Deepspot odpre, bo po globini ugnal dozdajšnjega rekorderja, Y-40 Deep Joy v hotelu Millepini v letovišču Montegrotto Terme nedaleč od Benetk.

A Deepspot najverjetneje rekorda ne bo prav dolgo držal, saj naj bi se prihodnje leto v Colchestru v Veliki Britaniji odprl še globlji bazen, 50 metrov globoko "Modro brezno".

Upravnik bazena John Vickers pravi, da je njegov projekt "več kot le bazen velikan", deloval pa bo kot "komercialni center za usposabljanje astronavtov ... in center človeških predstav, ki bo pomagal ljudem doseči vrhunec njihovih fizičnih sposobnosti".