Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Opravljajo še zadnja vzdrževalna dela in tehnične preglede naprav, previdnostne protokole bodo sproti prilagajali epidemiološkim razmeram ter navodilom in priporočilom pristojnih.

Zima se bliža in naprave morajo biti vzdrževane ter pripravljene ne glede na slabo epidemiološko sliko, je povedala predsednica Združenja slovenskih žičničarjev in direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič: "Kljub vsemu upamo in računamo, da se bo ta situacija čez dober mesec obrnila na način, da bomo lahko odprli normalno smučišče oziroma da bodo ljudje lahko prehajali regije."

Previdnostni ukrepi za prevoz z žičniškimi napravami so po večini znani. "Protokol je takšen, da se razkužujejo naprave, se drži distanca, da v gondole vstopa število potnikov, kot jih je priporočil NIJZ," je pojasnila Božič Badaličeva.

Jože Oplotnik, direktor Hotela Cerkno, ki upravlja istoimensko smučišče, je povedal: "Vemo, da bo pretočnost manjša, kot je bila do zdaj, ravno zaradi teh ukrepov, ampak kljub temu bomo poskrbeli, da se bodo smučarji pri nas dobro počutili."

Tudi gostinsko dejavnost bodo prilagodili veljavnim ukrepom, je zagotovil Oplotnik.

Dozdajšnja predprodaja smučarskih vozovnic je v Cerknem na enaki ravni kot lani. Najbrž tudi zaradi uvedbe tako imenovane covidne garancije. "Če bo manj kot 70 smučarskih dni zaradi covida, bomo vrnili 1,25 odstotka izpada na dan." In sicer v obliki vavčerja za prihodnjo sezono.

Kot poudarja Božič Badaličeva, je smučanje individualen šport na prostem, tudi oprema in samozaščitno ravnanje smučarjev pripomoreta k zmanjšanju možnosti za prenos virusnih okužb.