Se že veselite smuke? Foto: BoBo
Se že veselite smuke? Foto: BoBo

Kot je glede smučišča Straža pojasnil Jaka Bassanese iz javnega podjetja Infrastruktura Bled, je bilo lani zaradi epidemije obratovanje smučišča nekaj časa prepovedano, potem pa je bilo za zagon sedežnice že prepozno. Smučišče nad Blejskim jezerom ima namreč zaradi mikroklime precej kratko sezono.

Težava je tudi v tem, da dejavnost smučišča, ki jo izvajajo zaradi javnega interesa, ni rentabilna in jo Infrastruktura Bled pokriva s pomočjo prihodkov iz poletne sezone na Straži in tamkajšnjega poletnega sankališča ter iz Grajskega kopališča. Teh prihodkov je bilo v zadnjih dveh poletnih sezonah zaradi covida-19 precej manj kot prejšnja leta.

Zato so se odločili, da tudi prihajajoče zimske sezone na Straži Bled ne bo, kar pa še ne pomeni, da je smučišče na Straži za vedno odpisano. V pripravi je desetletna strategija razvoja obratovanja vseh treh objektov, ki jih upravlja Infrastruktura Bled ‒ poleg Straže in Grajskega kopališča še ledene dvorane. Prihodnost smučanja na Straži bo tako odvisna od širšega konsenza v kraju oziroma od odločitve blejskega občinskega sveta.

Pri odločitvi bi lahko pretehtalo, da so potrebne investicije v zasneževanje in da bi bile lahko naložbe glede na odvisnost od vremenskih razmer in podnebnih sprememb precej tvegane. Pretekla leta je smučarska sezona na Straži običajno trajala od 30 do 50 smučarskih dni, najpogosteje pa so na njej smučali domačini, medtem ko so turisti hodili na večja smučišča v okolici.

Se bo na Bledu sploh še kdaj smučalo? Foto: BoBo
Se bo na Bledu sploh še kdaj smučalo? Foto: BoBo

Trenutno obratovanje smučišča onemogočajo tudi nove lastniške razmere, saj Infrastrukturi Bled še ni uspelo skleniti dogovora z novimi lastniki velikega dela zemljišč na Straži. Smučarsko progo bi sicer lahko speljali drugače, kar pa je znova povezano s stroški, je pojasnil Bassanese.

Na Zatrniku bodo odvisni od naravnega snega

Medtem ko na Bledu razmišljajo o opustitvi smučanja na Straži, pa na Zatrniku vrsto leto opuščeno smučišče znova oživljajo. RTC Zatrnik, ki ga vodi Aleš Zalar, je v lanski zimski sezoni zagnal tri nizkovrvne vlečnice, ki bodo delovale tudi v letošnji zimi, saj podjetje kljub poldrugemu letu prizadevanj še vedno nima koncesije za večje vlečnice, ki jo podeljuje gorjanska občina.

"Na Zatrniku se bo tudi to zimo smučalo, čeprav smo še vedno odvisni od naravnega snega," je povedal Zalar, ki računa, da se bo sezona začela zgodaj in da ne bo zapiranj zaradi epidemije. "Smo globoko v zaključku priprav, žičnice so postavljene in proge pripravljene," je povedal Zalar, ki pričakuje odprtje sezone v decembru.

V prvi sezoni obratovanja so na Zatrniku našteli nekaj več kot 1700 smučarjev. Tudi letos pa računajo na dobro sodelovanje s Smučarskim klubom Bled in na izvedbo smučarskih tečajev. Razširili bodo ponudbo izposoje smučarske opreme in uredili zatrniško plažo z gostinsko ponudbo.

Vodijo tudi postopke za izdelavo vodne vrtine in ureditev umetnega zasneževanja, za kar pričakujejo nepovratna sredstva. Gre za večji projekt, ki bi omogočil tudi zasneževanje prog na območju žičnice Plana 1, ki jo nameravajo po pridobitvi koncesije obnoviti in zagnati. Je pa obnova vlečnic na Zatrniku odvisna od zaključka občinskega postopka za podelitev koncesije.

Zagon vlečnice Kozji hrbet na smučišču Kobla

Po dolgem času se v prihajajoči zimi obeta tudi zagon vlečnice Kozji hrbet na smučišču Kobla, ki sameva že vrsto let, zdaj pa ima koncesionar vsa dovoljenja za njen zagon. Vendar bo tudi na tem smučišču v Bohinjski Bistrici smuka odvisna od naravnega snega.

Kot je pojasnil predsednik Turističnega društva Bohinj Boštjan Mencinger, bi bila namreč ureditev zasneževanja trenutno predraga. Še naprej pa potekajo prizadevanja za izgradnjo smučarskega središča 2864, za kar investitor še vedno nima naravovarstvenega soglasja.

Kaj bo s smučiščem v Mojstrani?

Nekoliko negotovo je letos tudi obratovanje smučišča v Mojstrani, kjer je žičniška naprava poleti dobila novega lastnika, družbo Altema. Kranjskogorski občinski svet je na novembrski seji že potrdil prenos koncesije na novega lastnika, ki pa mora izpolniti še nekaj tehničnih pogojev, da bo naprava lahko obratovala.

Kot je povedal kranjskogorski podžupan Bogdan Janša, je novi lastnik izkazal interes, da zadrži koncesijo za žičniško infrastrukturo in da vlaga v žičnico ter pripadajoče objekte. Postaviti mora tudi ekipo, ki bo delala na smučišču, pri čemer tečejo dogovori z dosedanjim upravljavcem. Namen pa je, da žičnica obratuje tudi v prihajajoči zimski sezoni.

"To je zelo pomembno," je poudaril Janša. Občina delovanje smučišča podpira tudi tako, da pomaga z nakupom letnih vozovnic za otroke. Prav tako je že prejšnjemu lastniku oziroma najemniku pomagala pri topovih in ratrakih. "Naš vložek bo tudi v prihodnje enak," je zagotovil podžupan.

Pojasnil je, da želi občina v nekaj letih poskrbeti še za pokritje drsališča ob smučišču, kar je posebej pomembno v slabših zimah. Prav tako namerava občina ob drsališču, nasproti katerega so tudi tekaške proge, urediti še parkirišče za dodatnih 20 vozil.