Proge so utrjene. Foto: MMC RTV SLO / A. K.
Proge so utrjene. Foto: MMC RTV SLO / A. K.

Po petih letih premora zaradi neugodnih vremenskih razmer in epidemije covida-19 so na Blokah znova prišli na svoj račun ljubitelji teka na smučeh. V sončnem vremenu in ravno ob pravšnji temperaturi se je tradicionalnih Bloških tekov na obeh progah – krajša je dolga sedem kilometrov, daljša pa 20 kilometrov – udeležilo skoraj 300 tekmovalcev.

Cilj. Foto: MMC RTV SLO / A. K.
Cilj. Foto: MMC RTV SLO / A. K.

Organizatorjem prireditve, katere začetek sega v leto 1975, je po besedah njihovega predstavnika Poldeta Mišiča po nekaj letih res odleglo. Čeprav prvotne napovedi niso bile obetavne, saj so omenjale odjugo, jih je vreme vseeno končno uslišalo – ob startu so na Blokah izmerili štiri stopinje pod ničlo, kar je bilo idealno za dobro utrditev prog, na katere se je podala množica smučarskih tekačev.

Z moško konkurenco je na 20 kilometrov dolgi progi pometel domačin Filip Lavrič Pregelj iz Tekaškega kluba Olimpija Bloke. Na koncu je po njegovih besedah pospešil, kar pa mu je prineslo zmago in s tem bronasti kipec bloškega smučarja. Za njim sta si drugo in tretje mesto pritekla Anže Obreza in Nik Knaus.

Med ženskami so na tej razdalji slavile Eva Goropečnik, Urška Matko in Lana Šuligoj. Krajšo progo, ki je tudi svojevrsten izziv, so prvi osvojili Nejc Šraj, Tijan Ogrič in Jaka Marolt ter Sara Zidar, Eva Baraga in Naja Blaznik.

Prireditev so tudi tokrat popestrili starosvetni smučarji v tradicionalnih opravah, ki vključujejo tudi dolgo krilo, ogrinjalo, ruto in volnene nogavice, seveda pa tudi značilne lesene smuči in palica za poganjanje. Na Blokah je snega še vedno pol metra, zato planota vabi rekreativce k teku tudi v prihodnjih dneh, uporaba prog je povsem brezplačna.