Ribiška sezona se bo začela 1. aprila. Foto: BoBo
Ribiška sezona se bo začela 1. aprila. Foto: BoBo

Festival soške postrvi, ki ga organizirajo tolminska občina, Ribiška družina Tolmin in Zavod za turizem Dolina Soče, so letos po besedah Mateje Leban z Zavoda za turizem Dolina Soče umestili med dva čarobna datuma. Začenja se namreč 22. marca, ki velja za svetovni dan voda, končal pa se bo 22. aprila, ki bo minil v znamenju svetovnega dneva zemlje.

Za odprtje so že poskrbeli z dnevom odprtih vrat Tolminskih koritih in okroglo mizo Bodi sprememba. V naslednjem mesecu se bo tako zvrstil pester nabor dejavnosti in dogodkov, ki jih bodo zaznamovale predvsem trajnostne vsebine in teme o varovanju okolju. Program sestavljajo tudi predavanja, razstave in filmske projekcije.

Festival soške postrvi odprl vrata

Nadvse pestro bo 15. aprila ob Tolminki. "Potekale bodo razne delavnice tako za otroke kot za odrasle, veliko bo gostinske ponudbe in degustacij, končali pa bomo s koncertom skupine Katalena," je napovedala Leban.

Tudi o muharjenju in ribah v lokalnih rekah

Na ta dan bo dejavna tudi Ribiška družina Tolmin, obiskovalcem pa bodo ribiči predstavili tudi muharjenje in ribe njihovih rek. "Imeli bodo tudi akvarij, v katerem bodo vse te vrste fizično prisotne, tako da si jih bo lahko vsak pobližje pogledal," je povedal Gašper Jesenšek, ki je ribič postal že s sedmimi leti.

Za tolminske osnovnošolce in tiste še mlajše bodo še posebej organizirali naravoslovne dneve. "Čim več jih želimo izobraziti o tem, kaj se dogaja v naših rekah. In radi bi jim tudi predstavili ta šport," je dejal Jesenšek.

Ribiška sezona se bo začela 1. aprila, že vse od 11. marca pa potekajo po celi dolini Soče čistilne akcije. "Najslabše je tam, kjer so kopalne točke ali pa postajališča za avtomobile," je poudaril Jesenšek in dodal, da je odpadkov v sami reki iz leta v leto manj, kar je spodbudno.