Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

Ta konec tedna se bo mogoče do parkirišča na Rakovih ravneh pripeljati po novem asfaltu.

Številni obiskovalci Velike planine so se že dolgo spraševali, zakaj ob tako množičnem obisku Velike planine, ki sodi med naše najbolj prepoznavne turistične bisere, ceste ne planino s Kranjskega raka ne asfaltirajo.

Eden izmed najzaslužnejših, da bo cesta dobila asfaltno prevleko, je predsednik kluba gorskih tekačev Dušan Papež. Povedal je: "Ta pobuda za asfaltiranje te ceste se mi je porajala že od leta 2010, ko smo organizirali svetovno prvenstvo na Veliko planino. Težav je bilo zelo veliko."

Matej Slapar, župan občine Kamnik, je dodal: "Celotna vrednost naložbe skupaj z vsem odvodnjavanjem, asfaltiranjem ter ograjami je približno 600.000 evrov."

Denar za plačilo naj bi zbrali s pobiranjem parkirnin. Asfaltirana cesta bo za boljši dostop na planino velika pridobitev. "Pomeni seveda tudi bistveno bolj kakovostno varovanje okolja zaradi protiprašne zaščite," je dejal direktor družbe Velika planina, d. o. o., Mark Anžur.

"Asfaltna cesta bo tudi lažja za vzdrževanje, da bo cesta vedno splužena. Makadam je težje plužiti in posipavati ter tudi vzdrževati pozimi," je pojasnil župan.

Pravi ognjeni krst bo asfaltirana cesta preživela med kolesarsko Dirko po Sloveniji, saj bo po njej speljana kraljevska etapa od Luč na planino.

Na Veliko planino kmalu po asfaltni cesti