Qantas zadnja leta prepričljivo vodi pri varnosti v zraku. Foto: Reuters
Qantas zadnja leta prepričljivo vodi pri varnosti v zraku. Foto: Reuters

Lestvico so, kot običajno, sestavili pri spletni strani AirlineRatings.com, ki pozorno spremlja 385 prevoznikov po vsem svetu in meri vrsto dejavnikov, vključno s strmoglavljenji, hujšimi nesrečami in starostjo letal.

Urednik portala Geoffrey Thomas je za CNN povedal, da je bil letos večji izziv sestaviti lestvico, saj je bilo zaradi pandemije v zraku precej manj letal, a vseh 20 najboljših družb po njihovem izboru je letelo, čeprav z zmanjšano kapaciteto.

Prvo mesto je znova pripadlo avstralski družbi Qantas, pri čemer AirlineRatings.com posebej pozdravlja odločitev vodstva, da je po prizemljitvi letal med prvim valom pandemije namenila sredstva za ponovno usposabljanje pilotov. Tako mora vsak pilot pred vrnitvijo v zrak prestati šestdnevni tečaj, vključno z enim dnevom, namenjenim dobrobiti zaposlenega.

Qantas je naziv najvarnejše letalske družbe na svetu nosil med letoma 2014 in 2017, leta 2018 pri AirlineRatings niso mogli izpostaviti jasnega zmagovalca, zato so seznam objavili po abecednem redu, a že leta 2019 in 2020 so naslov najvarnejšega znova podelili Qantasu.

Tik pod vrh sta se letos uvrstili katarska družba Qatar Airways in novozelandski Air New Zealand, peterico pa končujeta Singapore Airlines in Emirates.

Tik pod vrh se je uvrstil Qatar Airways. Foto: Reuters
Tik pod vrh se je uvrstil Qatar Airways. Foto: Reuters

20 najvarnejših družb po izboru AirlineRatings.com:

1. Qantas
2. Qatar Airways
3. Air New Zealand
4. Singapore Airlines
5. Emirates
6. EVA Air
7. Etihad Airways
8. Alaska Airlines
9. Cathay Pacific Airways
10. British Airways
11. Virgin Australia/Virgin Atlantic
12. Hawaiian Airlines
13. Southwest Airlines
14. Delta Air Lines
15. American Airlines
16. SAS
17. Finnair
18. Lufthansa
19. KLM
20. United Airlines