Mineva sto let od Knafelčeve markacije. Foto: BoBo
Mineva sto let od Knafelčeve markacije. Foto: BoBo

Vsako društvo ureja poti na svojem območju, za zahtevne planinske poti pa skrbi tehnična skupina komisije za planinske poti Planinske zveze Slovenije (PZS). Letos je predvidenih najmanj 16 akcij na zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poteh, ki naj bi trajale približno 47 dni, na njih pa naj bi sodelovalo 45 markacistov, nekateri tudi večkrat. Za obnovo kovinskih varoval, popravila poškodb planinskih poti in sanacije erozije bodo porabili 3500 ur.

Letos je bila izvedena že tehnična akcija Na Jelenk čez Kendove robe in na Zvoh prek grebena Jež. Tehnična skupina bo obnovila tudi Tominškovo pot do gozdne meje, pot s sedla Planja na Mlinarico, pot od Kranjske planine do Kajzljeve škrbine skozi Zadnje oko, pot od Srednje Ponce proti Visoki Ponci, Pot Silva Korena na Krn, pot čez Rž in Kot ter zahtevno pot od Pišnice čez Kačji graben na Špik.

Po navedbah načelnika komisije za planinske poti Uroša Zagoričnika je pod okriljem PZS-ja registriranih 884 markacistov in inštruktorjev markacistov. Ti pa so skupaj s številnimi drugimi prostovoljci, ki jim pomagajo, v lanskem letu obnovi in vzdrževanju planinskih poti namenili 35.316 prostovoljnih ur dela. Tehnična skupina komisije za planinske poti PZS-ja, ki skrbi za zahtevne in zelo zahtevne planinske poti v visokogorju, je dodala še 1540 prostovoljnih ur.

Zagoričnik je ob tem opozoril, da je povprečna starost markacistov 53 let, v komisiji si želijo, da bi se jim pridružilo še več prostovoljcev, predvsem mlajših.

Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak
Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak

Hanzovo pot naj bi letos prenovili

Zavarovalnica Triglav je v sodelovanju s PZS-jem razglasila tudi zmagovalko izbora Naj planinska pot 2022. Naziv je pripadel Hanzovi poti, ki se od izhodišča pri Koči na Gozdu do Prisojnika dvigne za okoli 1300 metrov in je ena najdaljših zavarovanih poti v Julijskih Alpah. Gre za traso, ki jo uporabljajo le dobro izkušeni planinci. Njen strm vzpon, ki ponuja izjemne poglede na slap, je zavarovan z jeklenicami in klini, pot pa preči tudi snežišče, ki se običajno obdrži čez vse leto.

Za pot, ki je potrebna obnove, skrbi Planinsko društvo Kranjska Gora. Po besedah njegovega predsednika Marka Kopača jim prejem naziva Naj planinska pot veliko pomeni, saj jim Zavarovalnica Triglav s finančnimi sredstvi omogoča, da bo pot, ki bo zaradi podora do obnove zaprta, prenovljena še letos.

Najvišje priznanje markacistov PZS-ja, diplomo Alojza Knafelca, ki se podeljuje za življenjsko delo, je za leto 2021 prejel Mladen Živković, že več kot tri desetletja zavezan urejanju planinskih poti.