Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO

"Obiskovalci gora so za zmagovalki znova izbrali gorenjski postojanki, ki slovita po dolgoletnih oskrbniških ekipah in odlični kulinariki," sta sporočila organizatorja.

Krekova koča na Ratitovcu leži na višini 1642 metrov nadmorske višine na vršnem slemenu Ratitovca, najvzhodnejšega podaljška Julijskih Alp. Pohodniki se v njej radi ustavijo na flancatih, vodita pa jo zakonca Lotrič, ki priljubljenost koče poleg gostoljubnosti in kulinarike pripisujeta tudi odlični lokaciji, letos pa še krasnemu vremenu. "Letos je bilo planincev še več kot pretekla leta in z večino od njih imamo samo dobre izkušnje," je povedala Anic Lotrič.

Najemnik Mihovega doma na Vršiču Aleš Štefe ponovnega naziva ni pričakoval, kot največji izziv pa je navedel najti dodatni izvir vode. "Največja težava letošnjega leta je pomanjkanje vode, sploh ob koncih tedna, ko je največja gneča," je povedal in dodal, da so zato omejili delovni čas med tednom in za zdaj ne pobirajo rezervacij za naprej.

Na PZS-ju letošnjo planinsko sezono ocenjujejo kot zelo dobro. "Poletje sta zaznamovala suša in pomanjkanje vode v planinskih kočah, predvsem visokogorja, ki se z vodo oskrbuje s pomočjo deževnice. Zato je tudi v marsikateri koči ni za običajno umivanje obiskovalcev. A prijaznost in splošna urejenost koče odtehtata tudi to letošnjo hibo pri obisku visokogorskih koč," je povedal strokovni sodelavec PZS-ja Dušan Prašnikar.

Spomnil je, da se letos del planinskih koč intenzivno prenavlja, nekatere od njih so v času intenzivnih gradbenih del zaprte ali imajo nekoliko prilagojeno ponudbo. "Sredstva za energetsko in okoljsko sanacijo planinskih koč prispeva ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v vrednosti pet milijonov evrov," je povedal Prašnikar, ki upa, da bo država tudi v prihodnje še omogočila finančno podporo okoljskim in energetskim prenovam planinskih koč.

Prašnikar je komentiral tudi letošnji izbor naj planinske koče in menil, da sta naziv prejeli koči, ki veliko pozornosti posvečata urejenosti in prijaznosti. "Okusne jedi pa so zgolj še pika na i za zadovoljstvo planincev," je dodal.

Letošnji izbor je bil malo drugačen od predhodnih. Spremenili so namreč način glasovanja, tako da so uporabniki vsako planinsko kočo ocenjevali na podlagi treh meril – urejenosti, gostoljubja in ponudbe. Zmagali sta koči, ki sta v skupnem seštevku prejeli najvišje število točk. Poleg tega je lahko en uporabnik za posamezno planinsko kočo glasoval le enkrat med celotnim glasovanjem.

Drugo mesto med planinskimi kočami je pripadlo Lavričevi koči na Gradišču, sledijo Koča na Žavcarjevem vrhu, Dom na Kofcah, Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih, Koča na Dobrči, Pogačnikov dom na Kriških podih, Koča na Blegošu in Zasavska koča na Prehodavcih.