Smučišče Golte. Foto: MMC RTV SLO
Smučišče Golte. Foto: MMC RTV SLO

Za smučišča je bila sezona dobra, a opozarjajo, da v prihodnjih letih zaradi potrebnih investicij brez finančne pomoči države ne bo šlo.

Kot je poročal novinar TV Maribor Janez Krušič, stisko najbolj občutijo mala smučišča. Stroški obratovanja pri njih niso nič manjši kot pri velikih, prihodki pa so nižji. Ob letošnjem državnem razpisu za investicijo žičniške naprave so ostala na suhem, pomoč jim je država obljubila pozneje. "Zato je pri malih smučiščih ogromno prostovoljstva, ogromno dela, ki na neki način ni plačano, ampak je to trud za obiskovalce," je pojasnil Aleš Juhart, direktor RTC Jakec Trije kralji, ki je postalo naj malo smučišče.

"Dobro pripravljene proge, prijaznost, ustrežljivost," je prednosti smučišča Cerkno, ki je zmagalo v kategoriji naj veliko smučišče, ocenil njegov direktor Jože Oplotnik.

Brez požrtvovalnih delavcev ne bi zmogli niti v večjih, dodajajo v naj srednje velikem smučišču, na Golteh.

Država bo morala sprejeti poslovno odločitev in nam pomagati z zakonodajo, pravijo v krovnem združenju. "Neke vrste participativni odnos vseh deležnikov in seveda tudi države. Ti sistemi brez pomoči države enostavno ne bodo preživeli," meni Manuela Božič Badalič, predsednica Združenja slovenskih smučarjev.

Sezona je bila letos dobra zaradi vremena in strogih protikoronskih ukrepov v sosednjih državah, kar je večino Slovencev zadržalo doma. Prihaja pa novo negotovo obdobje z rastjo cen energentov in vlaganji v infrastrukturo. Zadnja sedežnica je bila v Sloveniji postavljena leta 2011 na Kopah.

Naj smučišča