Avstrija slovi po svoji neokrnjeni alpski naravi in jezerih. Foto: Pixabay
Avstrija slovi po svoji neokrnjeni alpski naravi in jezerih. Foto: Pixabay

Letno poročilo o kopalnih vodah je zajelo skoraj 22.000 kopališč na obali in celini v članicah Evropske unije, Albaniji in Švici. Velika Britanija, ki je EU zapustila, je bila prvič iz poročila izpuščena.

Na sam vrh seznama EEA-ja, sestavljenega v sodelovanju z Evropsko komisijo, se je uvrstila država brez morja, Avstrija, ki slovi po svojih številnih čudovitih alpskih jezerih, vključno z Achenseejem na Tirolskem in Weissenseejem na Koroškem. V naši severni sosedi so kar 97,7 odstotka njenih voda ocenili z najvišjo oceno.

Tik za Avstrijo so pristale štiri priljubljene sredozemske destinacije: Malta, Grčija, Hrvaška in Ciper, Danska in Nemčija pa zaključujeta seznam najbolje ocenjenih držav po kopalnih vodah.

Malta. Foto: Pixabay
Malta. Foto: Pixabay

Visoko, na osmo mesto, se je z 89,8 odstotka kopališč z najvišjo oceno uvrstila Bolgarija, medtem ko se je Portugalska uvrstila na deseto mesto, Italija na 12., Španija na 13. Slovenija je pristala na 16. mestu (83 odstotkov), najnižje pa se je uvrstila Poljska z le 44,5 odstotka.

Analiza je potekala tako, da so lokalne in nacionalne oblasti med kopalno sezono analizirale vodne vzorce za tipe bakterij, ki nakazujejo onesnaženje od kanalizacije in živinoreje. Kakovost vode so nato po standardih EU-ja ocenili kot "odlično", "dobro", "zadostno" ali "slabo".

Plavanje v vodah, ocenjenih kot "slabe", lahko privede do najrazličnejših bolezenskih obolenj, še posebej, če plavalci vodo pogoltnejo. V Franciji so kar 99 kopalnih voda ocenili kot "slabih", kopališča pa so zato zaprli.

Najčistejše vode Evrope:

1. Avstrija (97,7 %)
2. Malta (96,6 %)
3. Grčija (95,8 %)
4. Hrvaška (95,7 %)
5. Ciper (93,3 %)
6. Danska (91,9 %)
7. Nemčija (90,4 %)
8. Bolgarija (89,8 %)
9. Litva (89,2 %)
10. Portugalska (88,5 %)
...
16. Slovenija (83 %)