Zmagovalka izbora "najboljša plaža v letu 2023" je Baía do Sancho, ki leži v arhipelagu Fernando de Noronha, okoli 350 kilometrov oddaljenem od celinske Brazilije. Obiskovalce navdušuje s kristalno čistim morjem, zlatim peskom in bujnim rastlinjem. Do nje je mogoče priti le po lestvi, ki je nameščena na strmi steni nad plažo, s čolnom ali majhnim letalom. Lani se je ta plaža uvrstila na sedmo mesto na seznamu, poroča CNN.

Mesto v najboljši deseterici so si prislužile tudi tri plaže, s katerimi se ponašajo na karibskih otokih. Na drugem mestu je tako plaža Eagle Beach na Arubi, na petem Grace Bay Beach na otočju Turks in Caicos, na devetem pa plaža Varadero na Kubi. A vse te plaže so v primerjavi z lanskim letom izgubile nekaj mest.

Islandija, Portugalska, Italija

Nam bliže ležijo še tri plaže s seznama desetih najboljših plaž na svetu. Na četrtem mestu je znamenita črna plaža Reynisfjara v bližini mesta Vik na Islandiji. Dve mesti za njo je uvrščena plaža Praia da Falésia v bližini mesta Olhos de Agua na Portugalskem, na osmem pa je Spiaggia dei Conigli, ki leži na južnem delu otoka Lampedusa južno od Sicilije. Obala, po slovensko imenovana Zajčja plaža, se sicer redno uvršča med najlepše prostore za uživanje ob morju na svetu.

Eno mesto med deseterico pripada ameriški predstavnici, plaži Ka’anapali Beach na Havajih, še eno pa avstralski plaži – za najlepšo na celini "tam spodaj" je bila izbrana Cable Beach na zahodu Avstralije. Mesto na seznamu si je prislužila tudi plaža Radhanagar Beach na otoku Havelock, ki je del Andamanskih otokov.

Pri sestavljanju seznama so sodelovali bralci in uporabniki spletne strani Tripadvisor, plaže pa so razvrščene glede na njihove vtise in izkušnje v letu 2022.