V Londonu je v torek potekala prva podelitev nagrad v izboru 50 najboljših hotelov na svetu, za katero stoji 590 strokovnjakov s področja hotelirstva, potovanj in turističnega sektorja na splošno.

Veliki zmagovalec je postal hotel Passalacqua, ki ima le 24 sob in je v lasti italijanske hotelirske družine De Santis. "To je za nas velika čast, sploh, ker smo neodvisni hotel v družinski lasti in ker nimamo prav veliko sob. Pred prireditvijo si nismo mogli niti zamisliti, da bi se uvrstili med 25 najboljših, da bi zmagali, pa si nismo predstavljali niti v najbolj norih sanjah," je za CNN dejala Valentina De Santis.

Družina De Santis je stavbo iz 18. stoletja, v kateri je nekdaj živel skladatelj Vincenzo Bellini, kupila leta 2018, po temeljiti prenovi pa so hotel odprli lani. "To je bila vila, v kateri je elitna italijanska družina preživljala počitnice. Ta občutek domačnosti smo želeli obdržati in očitno nam je uspelo," je dodala De Santis. Družina De Santis ima ob jezeru Como še en hotel, Grand Hotel Tremezzo.

Tik pod vrhom azijski hoteli

Na seznamu 50 najboljših hotelov so se znašle nastanitve iz 35 držav sveta. Med njimi je 21 evropskih hotelov, drugi najboljši na stari celini je Four Seasons iz Firenc, ki se je uvrstil na deveto mesto.

Dobro so se odrezali tudi azijski hoteli, saj se jih je na seznam uvrstilo 18, tudi tik pod vrh – to so hoteli Rosewood v Hongkongu na drugem mestu, Four Seasons v Bangkoku na tretjem, The Upper House prav tako v Hongkongu na četrtem in Aman v Tokiu na petem mestu.

Deseterico zaokrožujejo hotel La Mamounia, ki stoji v Marakešu v Maroku, Soneva Fushi na Maldivih, One & Only Mandarina v Puerto Vallarti v Mehiki, že omenjeni firenški Four Seasons in na desetem mestu drugi predstavnik iz Bangkoka, hotel Mandarin Oriental.

Najboljši avstralski hotel je na 12. mestu The Calile v Brisbanu, med afriškimi predstavniki pa je najvišje, na 15. mestu, hotel Singita Lodges v Krugerjevem narodnem parku v Južni Afriki. Čast Severne Amerike je na 25. mestu rešil newyorški hotel Aman.