Foto: Miro Štebe
Foto: Miro Štebe

Pred 29 leti so v Arboretumu Volčji Potok pripravili prvo cvetlično razstavo, ki je tako navdušila obiskovalce, da je postala tradicionalna in vsako leto bogatejša in lepša. Prihodnje leto so tako nameravali ob tridesetletnici pripraviti še obsežnejšo razstavo, a ker jih je epidemija koronavirusne bolezni 19 postavila v nezavidljiv položaj, so se odločili, da razstavo pripravijo kar zdaj.

Okoli osrednjega zgodovinskega jedra Arboretuma, ki mu pravijo tudi francoski park, je tako šest najvidnejših slovenskih cvetličarjev na ogled postavilo svoje pisane rastlinske zgodbe.
"Veliko je slovenskih dobrih cvetličarjev. Izbor smo naredili. Mogoče so to tisti, ki jih večkrat srečamo na naših razstavah, bolj poznani. So pa to vsi sami mojstri. Najboljši cvetličarji. Mogoče smo kakšnega izpustili, da ne delamo krivice, ampak tu so tisti najboljši," je pojasnila Melita Miš iz arboretuma.

S premišljenimi kombinacijami barv in cvetov ter dodatkov je vsak ustvaril svojo zgodbo, ki vabi k ogledu, razmisleku in občudovanju. Alen Kovačič, avtor postavitve Alica v čudežni deželi, tako pojasnjuje: "Zamisel se je porodila na dopustu. Na plaži sem razmišljal, da je treba nekaj narediti. In sem si rekel: zakaj pa ne bi bilo nekaj za otroke? Razstave s cvetjem so bolj za odrasle. Naredi nekaj otroškega. Arboretum je tako in tako čaroben, pa naredimo Alico v čarobnem Arboretumu."

Obiskovalci, ki so bili prvi dan razstave številnejši, ko je zvečer popustila vročina, so bili navdušeni nad izvirnimi postavitvami.

V arboretumu upajo, da jim bo vreme naklonjeno, da se bo nekoliko ohladilo in da bo razstava lahko na ogled prihodnjih 14 dni.

Prestižna cvetlična razstava v Arboretumu