Bi preživeli 56 zaporednih dni na avtobusu? Foto: Pixabay
Bi preživeli 56 zaporednih dni na avtobusu? Foto: Pixabay

Adventures Overland potovanje, za katero se zdi, da traja celo večnost, oglašuje kot najdaljše avtobusno potovanje do zdaj. Avtobus bo Carigrad, mesto na dveh celinah, zapustil 7. avgusta, potniki pa bodo v britansko prestolnico prispeli 1. oktobra.

Avtobus za tako dolgo potovanje seveda ne more biti takšen, kot je za mestne ali medkrajevne vožnje. Indijci obljubljajo, da je v avtobusu dovolj prostora, da si bo vsak izmed 30 potnikov lahko v vsakem trenutku pretegnil noge, na voljo jim bosta tudi USB-priključek ter premični pladenj za hrano in pijačo. Vsak potnik se bo lahko na dolgotrajno potovanje odpravil z dvema velikima kovčkoma.

Londonske znamenitosti bo 30 potnikov ugledalo 1. oktobra. Foto: Pixabay
Londonske znamenitosti bo 30 potnikov ugledalo 1. oktobra. Foto: Pixabay

Pot bo izbrance vodila čez 22 držav, iz Turčije čez Balkan, vzhodno Evropo, Skandinavijo in zahodno Evropo do Londona. Voznik (oziroma več njih) ne bo ubral najkrajše poti, ampak se bodo s trajektom odpravili tudi čez Baltsko morje in naprej do najsevernejše točke Evrope, Nordkappa, ter nato mimo čudovitih norveških fjordov nazaj proti jugu. Celotna pot bo dolga 12.000 kilometrov.

Potniki bodo morali za 56-dnevno potovanje odšteti 22.400 evrov, v to ceno pa je poleg prevoza vključen tudi vsakodnevni zajtrk, poleg tega pa tudi 30 kosil in večerij, hotelske prenočitve ter vsi potrebni dokumenti in vizumi, piše CNN.

Podjetje Adventures Overland sta leta 2012 ustanovila Tushar Agarwal in Sanjay Madan, ki sta sprva organizirala skupinska potovanja med Indijo in Otokom. Potniki so se na to pot odpravili v svojih avtomobilih, a v konvoju vozil. Ponujala sta tudi vodena avtomobilska potovanja po Islandiji in Rusiji.

Glede na Guinnessovo knjigo rekordov je za zdaj najdaljše avtobusno potovanje še tisto med perujsko prestolnico Lima in brazilskim mestom Rio de Janeiro, na katerem avtobus premaga 6200 kilometrov.