Pogled na mestno veduto Singapurja s slovitim hotelom Marina Bay Sands na levi strani. Foto: Pixabay
Pogled na mestno veduto Singapurja s slovitim hotelom Marina Bay Sands na levi strani. Foto: Pixabay

V deseterico se je letos uvrstil Sydney, medtem ko sta zaradi mednarodnih sankcij in visokih cen energentov Sankt Peterburg in Moskva poskočila na seznamu za kar 88 mest.

Sorodna novica Najdražja svetovna mesta leta 2021

Tudi močnejša valuta je bil eden od dejavnikov, zaradi katerih so se določene metropole povzpele na seznamu tako visoko.

Med osmimi mesti, ki so najbolj skočile (poleg obeh ruskih velemest), je kar šest ameriških. Ameriški dolar se je okrepil v primerjavi s skoraj vsemi valutami – in ne kaže znakov slabljenja.

Mesta v državah, kjer je valuta močno upadla, so zaznala občutne padce na seznamu – med takimi mesti so japonska, pri čemer je Tokio padel s 13. mesta na 37., Osaka pa z desetega na 43.

A najbolj sta na seznamu padla Stockholm (99. mesto) in Luxembourg (104.), ki sta oba izgubila po 38 mest v primerjavi z lanskimi uvrstitvami.

Najcenejši mesti od 172, zajetih v raziskavo, ostajata prestolnica Sirije Damask in libijska prestolnica Tripolis.

New York se je prvič uvrstil na čelo seznama. Foto: Pixabay
New York se je prvič uvrstil na čelo seznama. Foto: Pixabay

Singapur ostaja nesporni kralj draginje

Da je na vrhu seznama pristal Singapur, prav kakšno veliko presenečenje ni – ta mestna državica je bila lani druga najdražja, sicer pa je prvo mest zasedala kar osemkrat v zadnjih desetih letih. Je pa letos prvič, da se je na vrh zavihtel New York.

V zadnjem letu dni so se sicer stroški bivanja v zajetih 172 mestih po svetu povzpeli v povprečju za 8,1 odstotka, za kar gre kriviti več dejavnikov, vključno z vojno v Ukrajini in zastoji v dobavnih verigah. Pri tem so jo še najbolje odnesla azijska mesta, kjer so se stroški bivanja v povprečju zvišali za "le" 4,5 odstotka.

Deset najdražjih mest sveta 2022

1. Singapur
New York, ZDA
3. Tel Aviv, Izrael
4. Hongkong
Los Angeles, ZDA
6. Zürich, Švica
7. Ženeva, Švica
8. San Francisco, ZDA
9. Pariz, Francija
10. København, Danska
Sydney, Avstralija