Turistična zveza Slovenije je na Dnevih slovenskega turizma podelila letošnja priznanja natečaja Moja dežela – lepa in gostoljubna 2023, vseslovenskega tekmovanja v urejenosti in gostoljubnosti krajev, ki je letos potekalo pod sloganom Na izlet s Turistično zvezo Slovenije. Komisija je letos kljub vremenskim ujmam pregledala 28 mest, 19 mestnih, vaških in trških jeder, 35 izletniških točk, 21 izletniških krajev, 10 mladinskih prenočišč, 18 kampov in glampingov ter 25 tematskih poti.

Med velikimi mesti je prvo mesto pripadlo Celju, sledila sta mu Koper in Ljubljana. Med srednjimi mesti je slavil Slovenj Gradec, za njim sta se uvrstila Nova Gorica in Zagorje ob Savi. Priznanje za najlepše in najbolj gostoljubno manjše mesto je dobilo Mozirje, na drugem in tretjem mestu sta pristali Sevnica in Radlje ob Dravi. Med mestnimi jedri je s konkurenco pometel Slovenj Gradec, med trškimi jedri Mozirje, med vaškimi pa Remšnik.

Za najbolj gostoljuben zdraviliški kraj je bil znova razglašen Podčetrtek, med turističnimi kraji Izola, med izletniškimi kraji Črna na Koroškem, med izletniškimi točkami pa Grad Rajhenburg. Najboljši kamp po izboru strokovne komisije je tudi letos postal Avtokamp Šobec, najboljši glamping pa Gozdna vasica Theodosius iz Vrhpolja. Nagrado za prijazna mladinska prenočišča je prejel Youth Hostel Ars Viva, nagrado za tematsko pot pa Risova pot na Kočevskem. Najboljši Petrolov bencinski servis je v Ivančni Gorici, so zapisali na spletni strani.

"Popotniki našega časa želijo destinacijo doživeti, jo občutiti"

"S to lepo tradicionalno akcijo že vrsto let odkrivamo najlepše kraje v naši Sloveniji. Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen turizem," je povedal Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport.

Letos je zveza promovirala brezplačno digitalno aplikacijo Moj izlet. "Digitalizacijo in umetno inteligenco razumemo predvsem kot način, kako razpršiti turistične tokove in jih preusmeriti na manj znane lokacije ter kako razbremeniti zaposlene v turizmu in jih na tak način opolnomočiti, da se bodo lahko osredotočili na pristen človeški stik," je dejal predsednik Turistične zveze Slovenija Dominik S. Černjak in poudaril, da "popotniki našega časa želijo destinacijo doživeti, jo občutiti, srečati domačine, pojesti domačo hrano, spoznati tradicionalen način življenja".

Dodal je še, da bo srečati domačina postala velika dodana vrednost, to vlogo po njegovem lahko prevzamejo turistična društva.

Vsa priznanja natečaja

Velika Mesta
1. Celje
2. Koper
3. Ljubljana
Spletno glasovanje: Velenje

Srednja mesta
1. Slovenj Gradec
2. Nova Gorica
3. (in spletno glasovanje) Zagorje ob Savi

Manjša mesta
1. Mozirje
2. Sevnica
3 (in spletno glasovanje) Radlje ob Dravi

Mestna jedra
1. Slovenj Gradec
2. Slovenske Konjice
3. Kamnik – staro mestno jedro
Spletno glasovanje: Brežice

Trška jedra
1. Mozirje
2. Park Slavka Osterca Veržej
3. Kropa

Vaška jedra
1. Remšnik
2. Zdole
3. Kosovelje

Zdraviliški kraji
1. Podčetrtek
2. Rogaška Slatina
3. Zreče
Spletno glasovanje: Laško

Turistični kraji
1. Izola
2. Bled
3. Radovljica
Spletno glasovanje: Kobarid

Izletniški kraji
1. (in spletno glasovanje) Črna na Koroškem
2. Kostanjevica na Krki
3. Šmarje pri Jelšah
3. Vipavski Križ

Izletniška točka
1. Grad Rajhenburg
2. Stolp Vinarium
3. Bukovniško jezero
3. Doživljajski park Cukarca
Spletno glasovanje: Tinekov brod na reki Muri

Kampi
1. Kamp Šobec
2. Kamp Danica Bohinj
3. Kamp Špik
Spletno glasovanje: Kamp Kolpa

Glampingi
1. Gozdna vasica Theodosius
2. Glamping naselje Vinski raj
3. Glamping Lake Bloke
Spletno glasovanje: Slovenia Eco Resort

Mladinska prenočišča
1. Youth Hostel Ars Viva
2. Hostel Pekarna Maribor
3. Mladinski hotel Punkl
Spletno glasovanje: Slovenia Eco Resort

Tematske poti
1. Risova pot
2. Pot trapistov
3. Grajska pot Podsreda
3. Učna pot Savus
Spletno glasovanje: Pot Srečno

Petrolovo PM
1. BS Ivančna Gorica
2. BS Žiri
3. BS Muta
3. BS Šentjur