Letošnji 31. vseslovenski natečaj Moja dežela – lepa in gostoljubna je potekal pod geslom Kjer je zdravje doma – želeli so poudariti tudi to, da je Slovenija država, v kateri naj bi se zdravemu načinu življenja in spoštovanju načel trajnostne interakcije z naravo pripisoval velik pomen.

V okviru tega so v anketi Turistične zveze Slovenije spregovorili tudi spletni uporabniki. Med večjimi mesti so za najbolj urejenega in gostoljubnega izbrali Velenje, med srednjimi Slovenj Gradec in manjšimi Radlje ob Dravi.

Rezultati spletnega glasovanja, ki jih je objavila zbornica, so pokazali, da je med turističnimi kraji prvo mesto na letošnjem tekmovanju pripadlo Izoli, med zdraviliškimi Podčetrtku, med izletniškimi pa Šmartnemu pri Slovenj Gradcu. Občina Črna na Koroškem je največ glasov bralcev dobila v kategoriji krajev z najlepše urejenim mestnim, trškim ali vaškim jedrom.

Najboljše prenočišče, tematska pot in izletniška točka

Najboljši kamp je Kamp Savinja, glamping pa Slovenia Eco Resort Stahovica. Prvo mesto med mladinskimi prenočišči je po izboru anketirancev zasedel Youth Hostel Ars Viva v Starem trgu pri Ložu.

Naj tematska pot je postala Čredniška pot po Poljanski dolini, naj izletniška točka pa Calvodas – Energijski nasad Sončna posest v Trbovljah.

Prihodnji teden bo znana tudi odločitev strokovne komisije, slovesna podelitev priznanj pod častnim pokroviteljstvom predsednika Boruta Pahorja pa bo potekala v okviru Dnevov slovenskega turizma med 14. in 16. novembrom 2022 v Laškem.