Rečiška planinska pot bo obnovljena že do konca leta. Foto: PZS
Rečiška planinska pot bo obnovljena že do konca leta. Foto: PZS

Zmagovalna pot poteka po vrhovih vzhodnega dela Posavskega hribovja in obkroži Rečiško dolino, ki nosi ime po potoku Rečica in je bila vse od 19. stoletja znana po rudarstvu. Pot obhodi deset vrhov: Govško brdo, Zavrate, Babo, Ostri vrh, Kal, Mrzlico, Gozdnik, Šmohor, Tolsto in Malič. Pohodniki lahko med potjo opazujejo sledi rudarske kulturne dediščine in se odpočijejo v kateri od treh planinskih koč.

Vrhovi ponujajo lepe razglede na okoliške vasi in hribovja, ob lepem vremenu pa na celotne Kamniško-Savinjske Alpe ter Julijce na čelu s Triglavom. Ker je krožna pot dolga 35 km, si jo lahko planinci razdelijo na več etap ali pa jo obhodijo v enem dnevu, za kar potrebujejo nekje od 9 do 12 ur. Pot je označena kot lahka z nekaj zahtevnimi odseki.

Sorodna novica Katera planinska pot je "najlepša v deželi tej"?

"Vedno večji obisk na planinskih poteh pomeni tudi vedno več vzdrževalnih del. Čeprav markacisti poti nadelujejo, markirajo, čistijo in urejajo prostovoljno, za dobro vseh obiskovalcev gora, nas skrbi, da brez finančne pomoči predvsem za pokrivanje materialnih stroškov ne bomo več kos bremenu urejanja planinskih poti. Zato smo veseli vsake pobude in akcije za vzdrževanje poti, kot je tudi izbor naj planinske poti.

Matej Planko, generalni sekretar PZS-ja

Ti kraji "zaradi nižje lege po krivici zapostavljeni"

Za izglasovano naj planinsko pot skrbi Planinsko društvo Laško. Da je pot dobila največ glasov, ni le potrditev, da je pot pri planincih priljubljena, ampak je tudi priznanje in zahvala markacistom, ki skrbijo, da je pot lepo vzdrževana, varna in označena. "Rečiško planinsko krožno pot smo na natečaj prijavili, ker bi radi z akcijo Očistimo naše gore, lepote naše obhodnice predstavili še večjemu krogu ljudi in jih hkrati privabili v naše kraje, ki so zaradi nižje lege včasih po krivem zapostavljeni," je ob razglasitvi v imenu Planinskega društva Laško povedal načelnik markacijskega odseka Jurij Videc.

Ob tem je poudaril še: "Hkrati se v društvu spoprijemamo s finančnimi izzivi, saj so nekateri odseki poti kritični in nujno potrebni obnove, a jim s trenutnimi finančnimi zmožnostmi v društvu enostavno nismo kos, zato je ta natečaj bil razpisan več kot naročeno."

Pot je dolga 35 kilometrov, kar pohodniku vzame od 9 do 12 ur. Foto: PZS
Pot je dolga 35 kilometrov, kar pohodniku vzame od 9 do 12 ur. Foto: PZS

Nabor 11 poti, ki bi jih bilo treba obnoviti

Planinska zveza Slovenije je, kot je znano, po posvetu z oskrbniki planinskih poti pripravila nabor 11 planinskih poti oziroma obhodnic, ki bi bile potrebne vzdrževanja. Zmagovalko so tudi letos odločili glasovi na spletni strani akcije Očistimo naše gore, oddati jih je bilo mogoče do 25. junija.

Na zmagovalni poti bodo tako do konca leta vzpostavili želeno stanje, ki bo zagotovilo varnost tako pohodnikom kot tudi vse številčnejšim kolesarjem. Z erozijskimi zaščitami bodo obnovili in dodatno nadelali več odsekov v skupni dolžini nekaj več kot 600 m. Na dveh odsekih bodo obnovili dotrajane jeklenice, pot na novo označili z Knafelčevimi markacijami in zamenjali dotrajane smerne table.