Dober obisk je odvisen od dobrega vremena ter miru in varnosti v širši regiji. Foto: BoBo
Dober obisk je odvisen od dobrega vremena ter miru in varnosti v širši regiji. Foto: BoBo

Začetek leta je bil uspešen, po besedah Fedje Pobegajla iz turistično-gostinske zbornice se nadaljuje trend postopne rasti obsega turističnega prometa, in to kljub neugodnim vremenskim okoliščinam, kot so bile lanske poplave in letošnja skopa zima.

"Napovedi za mesec maj in sezono pozneje so razmeroma optimistične. Če ne bo kakšnih presenečenj, si obetamo kar uspešno turistično leto," je dejal za Radio Prvi in dodal, da rezervacije za velikonočne praznike kažejo, da bo obisk dober, potem sledi nihaj navzdol, nato naj bi bile številke vnovič pozitivne.

Kot je poročala TV Slovenija, je v Koper že priplula prva potniška ladja v letošnji sezoni, na kateri je prispelo 900 potnikov in 530 članov posadke. Do konca leta se jih bo na potniškem terminalu privezalo več kot 75.

V Koper letos priplula prva potniška ladja

Tudi slovenska zdravilišča se veselijo dobrega obiska, ta bo najmanj tako dober kot lani, nekje bo celo višji ali pa bodo kapacitete zasedene v celoti. "To pomeni, da je sezona takšna, kot si jo lahko želimo," je za Radio Prvi povedal Iztok Altbauer in dodal, da rezervacije v aprilu in maju kažejo dobro.

Še vedno je precej boleč izpad ruskih in ukrajinskih gostov

Podatki o obisku kažejo, da se vse množičneje za dopustovanje pri nas odločajo Hrvati, sicer naj bi nas najbolj številčno obiskovali Nemci, Avstrijci in Italijani. Še vedno je precej boleč izpad ruskih in ukrajinskih gostov.

V turističnem gospodarstvu vnovič poudarjajo, da bi si želeli boljše letalske povezljivosti. "Posledično bi to lahko pripomoglo k temu, da se prej vrnejo gostje iz oddaljenih držav," je pojasnil Pobegajlo in dodal, da bi si želeli več tistih z oddaljenih trgov in večjo kupno močjo.

Pričakovanja glede letošnjega dobrega obiska so sicer pogojena tako z dobrim vremenom kot z mirom in varnostjo v širši regiji.