Učenec angampore med učenjem borilnih veščin. Foto: EPA
Učenec angampore med učenjem borilnih veščin. Foto: EPA

Železo za meče bojevniki pazljivo izbirajo, prav posebno pozornost pa namenijo izboru lesa za orožje in palice. Po natančnem opazovanju določenih vrst lesa veje dreves odrežejo, in to ob točno določenem času po astroloških izračunih. Sledi blagoslov božanstev, nato pa dajo veje sušit v senco in iz njih izdelajo orožje. Tako naj bi orožju dodali dodatno moč in avro misticizma.

Pri veščini angampora naj bi v preteklosti uporabljali kar 32 različnih vrst orožja, med njimi predvsem meče, loke in puščice, bodala, sulice ter palice. A orožja niso glavna sestavina boja. To je človeško telo, ki orožje uporablja le kot podaljšek.
Ena izmed zanimivih vaj angampore poteka takole: učenec lupi kokos z golimi rokami, tovariši, ki bodo na vrsti za njim, pa ga opazujejo. Zmaga tisti, ki lupi najhitreje. To ni le preizkus moči, ampak tudi sposobnosti zaznavanja šibkih točk oreha - da bi nato bojevniki laže našli tudi šibke točke nasprotnikovega telesa pri boju.

A. K.

Trening, ki ga je v objektiv ujel fotograf agencije EPA, je potekal v Koratoti blizu Atugirije, predmestja šrilanške prestolnice Colombo. Nekaj utrinkov v galeriji spodaj: