Domačini so prepričani, da morajo prodniki s plaže Lalaria ostati doma. Foto: Wikipedia
Domačini so prepričani, da morajo prodniki s plaže Lalaria ostati doma. Foto: Wikipedia
Mamma Mia!
Muzikal Mamma Mia! je bil večinoma posnet v Grčiji. Foto: Reuters

Skiatos je zaslovel po zaslugi muzikala Mamma Mia!, kjer so leta 2008 med drugim snemali filmsko uspešnico. Turisti od takrat še bolj derejo na otok, a domačinom je prekipelo ne le zaradi neznosne gneče, ampak tudi zaradi množične kraje belih okroglih kamenčkov z najbolj znane plaže na otoku, Lalaria. Domačini so se se povezali v iniciativo in dosegli so, da so na letališče postavili veliko škatlo z napisom "Škatla za vrnitev kamnov s plaže Lalaria".

Domačini opozarjajo, da jim drugega ni preostalo, saj skoraj vsak turist za spominek domov odnese kamenček ali dva, kar bi lahko pripeljalo do tega, da bi plaža v nekaj letih ostala celo brez znamenitih belih prodnikov, piše Guardian. Oblasti so poleg tega postavile visoke kazni za vse turiste, ki jih najdejo s kamni v žepu ali potovalki – kaznovani so lahko z do 1.000 evrov kazni.

"Plaži zaradi ljudi grozi uničenje"
"Nismo imeli druge možnosti. Lalaria ni doživela zemeljskega plazu, a vpliv človeka na plažo je tako velik, da ji grozi uničenje. Morali smo prižgati rdeči alarm,"
je dejal Thodoris Tzoumas, vodja kulturne zveze na otoku. Aktivisti so poleg tega na več mestih na otoku postavili plakate z napisom: "Posnemite fotografijo, ne vzemite prodnika."

Plaža Lalaria na severni obali Skiatosa je postala znana v 70. letih 20. stoletja, ko so jo Grki vključili v več promocijskih gradiv za svoj turizem, zaslovela pa je po letu 2008. Čeprav so nadaljevanje muzikala Mamma Mia! večinoma posneli na hrvaškem otoku Vis, pa na Skiatos še vedno prihajajo množice zahodnih turistov, na otoku cvetijo tudi poroke.