Žalovanje za pokojno Athitiyo Eiamyai. Foto: Reuters
Žalovanje za pokojno Athitiyo Eiamyai. Foto: Reuters
Številne lepotne operacije se izjalovijo. Foto: Reuters
Vse več Tajk se podvrže lepotnim operacijam. Foto: Reuters
Tajske hostese so za svojo delo dobro plačane. Foto: Facebook
Tajske lepotice na tekmovanju za miss Tajske. Foto: Reuters

Pri 32 letih je Athitiya Eiamyai dosegla starost, pri kateri začne povpraševanje po uslugah "lepotičk" padati. Polno desetletje je utripala s svojimi trepalnicami in s popolnim nasmehom vabila k nakupu dragih avtomobilov in mobilnih telefonov. A za Athitiyo, ki je s tem poslom na dan zaslužila 100 dolarjev, mirna upokojitev ni bila opcija. Njena družina je bila v veliki meri odvisna od njenega zaslužka, zato je bila odločena, da se bori do konca.

V zadnjih petih letih življenja je vložila na tisoče dolarjev v svoj videz oziroma njegovo spremembo. Posvetlila si je kožo, bila na več operacijah nosu in čeljusti ter si povečala prsi. A po besedah njene najboljše prijateljice in "lepotičke" Pim Saisanard še vedno ni bila srečna. "Govorila je, da če hočeš biti lepa ženska, moraš potrpeti bolečino. Želela si je širših bokov, da bi se ujemali z njenimi večjimi prsmi. To bi jo naredilo popolno, je govorila."

Za povečanje zadnjice se kirurgi poslužujejo dveh glavnih postopkov - večina plastičnih kirurgov predlaga izsesanje mašcobe iz trebuha in vbrizganje le-te v zadnjico. Athitiya je bila vitka in ni imela maščobnih zalog, zato se je zatekla k opciji številka 2: vbrizganje umetnih substanc ali t. i. "polnil". A to na Tajskem ni poceni, in čeprav je Bangkok eden cenejših krajev na svetu za operacije, postopek še vedno stane 80.000 bahtov (2.666 dolarjev).

Napačno vbrizganje polnila
Zato jo je eden od Athitiyinih prijateljev povezal s Thanatom Natveerakulom, trendovskim mladeničem z vzdevkom "Dr. Pop". Natveerakul ni zdravnik in je imel zelo omejene izkušnje s plastično kirurgijo, slovi med transvestitsko skupnostjo, saj je mnogim moškim pomagal do bolj ženstvene oblike. Privolil je, da se sreča z Athitiyo in ji v zadnjico vbrizga polnilo za ugodno ceno 40.000 bahtov (1.333 dolarjev). Kje točno je šlo pri postopku narobe, še vedno ni jasno. A nekaj minut po vbrizganju gela se je Athitiya potožila, da ima težave z dihanjem.

Velika verjetnost je, da ji je Dr. Pop polnilo vbrizgal v arterijo, namesto v maščobno tkivo. Gel je nato potoval do njenih pljuč in ustvaril strdek, zaradi česar so najverjetneje njeni možgani ostali brez kisika. V paniki je Dr. Pop dekle odpeljal v bolnišnico, kjer pa je kmalu padla v komo, iz katere se ni nikdar več zbudila. Tri tedne pozneje so njeni starši privolili v izklop naprav, ki so jo ohranjale pri življenju, Athitiyo pa so razglasili za mrtvo.

Išce se korejski videz
Ailsa Phaiboonnantanpong
si denar služi na stojnici na bangkoškem sejmu dom in gospodinjstvo - podobno, kot je leto za letom počela Athitiya. Ne preseneča, da so bili nasmehi "lepotičk" na letošnjem sejmu bolj prisiljeni kot običajno. Pred nekaj dnevi je bilo mnogo od hostes med pogrebci na Athitiyini upepelitvi. Alisa meni, da je imela njena kolegica preprosto smolo. Uporaba poceni kliničnih zdravnikov brez licence je razširjena, še posebej za relativno manjše postopke. "Vse lepotičke se gredo operirat," razlaga. "Če ne drugega, si vbrizgajo vsaj botoks."

In Alisa ni izjema. Pri 25 letih ima za sabo že vrsto operacij, vključno z bolečo odstranitvijo osmice za preoblikovanje čeljusti. Pravi, da ona in mnoge druge tajske "lepotičke" stremijo h "korejskemu videzu". Svetla polt, ovalno oblikovan obraz in visok nos. Ker je velik del lepotičk odvisen od osebnih priporočil, je sledenje vrstnicam ključnega pomena. "Če ima ena lepotička operacijo za točno določen videz, ji bodo sledile tudi vse druge," razlaga Pim. "Če se ne operiraš, boš videti drugačna od drugih lepotičk in ne boš dobila dela."

Kazen za Dr. Popa
Seveda ne gre narobe pri vseh nezakonitih operacijah, in tudi če se kaj izjalovi, so katastrofalni primeri, kakršen je Athitiyin, redki. A na zasebni polikliniki Patunam v središču Bangkoka dr. Thep Vechavisit pove, da k njemu prihaja vse več ljudi, ki potrebujejo plastično operacijo po zašušmarjenih postopkih. Po njegovih besedah nekaterim kot polnilo vbrizgajo otroški losjon ali celo olivno olje. "Skrbi me za varnost Tajcev. Veste, zakaj imamo toliko nezakonitih mazačev? Ker tajske policije to ne zanima - preprosto jih podkupijo in vse skupaj pometejo pod preprogo. Dokler imaš denar, ti ne bo hudega," pove.

Povpraševanja po plastičnih operacijah je na Tajskem vse več, zato raste tudi število ljudi, ki se hočejo okoristiti na tem trgu. Veliko tistih, ki so delali z zdravniki, si zdaj želi voditi prakse. Če ne drugega je Athitiyin primer zbudil tako veliko pozornost medijev, da se policija ni mogla več delati, da nič ne vidi. Dr. Pop je priznal svojo vlogo v Athitiyini smrti - nemudoma so ga aretirali in obtožili malomarnosti, ki je povzročila smrt. Preti mu do 13-letna zaporna kazen in denarna kazen do 50.000 bahtov.