Tokijski parki so že odeti v prečudovito cvetno preobleko. Foto: Reuters
Tokijski parki so že odeti v prečudovito cvetno preobleko. Foto: Reuters

Prvi cvetki so se po tokijskih parkih pojavili že pred dnevi, češnje pa bodo zdaj v razcvetu približno dva tedna (na severu se sezona zamakne tudi v maj, na južnih otokih pa se začne že konec januarja).
Sezona sakure je časovno precej predvidljiva zadeva, ki od leta do leta odstopa zgolj za nekaj dni. V tistem času se tako prestolnica kot tudi preostala država odene v čudovito preobleko bele in rožnate - prava cvetlična eksplozija.
Posebna simbolika
V japonski kulturi imajo cveteče češnje poseben pomen, Japonci pa izredno cenijo ta popoln, a zelo občutljiv cvet, katerega kratkotrajnost jih spominja in opominja na minljivost in krhkost življenja.
To seveda ne pomeni, da Japonci v tem času nujno kaj bolj komtemplativno oopazujejo cvetoča drevesa, saj je "sakure" zanje predvsem sezona prvih piknikov v mestnih parkih, ki se radi zavlečejo tudi v pozne večerne ure in so pogosto podkrepljeni z dobršno mero alkohola.

Sicer pa je češnjev cvet tudi japonska nacionalna cvetlica, simbol upanja in prenove, vsakoletnemu opazovanju cvetočih češenj, ki je že stoletja verjetno ena od večjih japonskih znamenitosti, pa pravijo "hanami". In, verjemite, v teh dneh je hanami glavna novica - mediji in na specializirane strani vsak dan objavljajo poročila, kje točno so češnje v razcvetu in kateri tematski dogodki tisti dan potekajo. V japonskem McDonalds'u v teh dneh celo postrežejo s posebnim hamburgerjem, imenovanim češnjev cvet.