Poustvarjanje Jezusovega križanja. Foto: Reuters
Poustvarjanje Jezusovega križanja. Foto: Reuters
Po križanju so zvečer sledile še procesije. Foto: Reuters

Malce bolj skrajni filipinski verniki se vsako leto na veliki petek bičajo, nekateri pa se celo dajo pribiti na križ, da bi se tako spokorili za svoje grehe. Uradna Cerkev običaj, ki sega v 50. leta prejšnjega stoletja, sicer obsoja, češ da to ne bi bila Jezusova želja.

Kot poroča AP, so se v vaseh na severu tega azijskega otočja tudi tokrat udeležili krvavega obreda, ki združuje rimskokatoliške običaje s filipinskimi ljudskimi prepričanji. Križani verniki so bili kar nekaj minut pribiti na križe v provinci Pampanga severno od Manile, morbidno, a slikovito dogajanje pa je opazovalo in snemalo na tisoče turistov.

Atrakcija tudi za turiste
Križanje na veliki petek je ena večjih filipinskih atrakcij, ki vsako leto privabi številne radovedneže. Tudi slovenske turistične agencije so tako v tem času ponujale pakete, ki so ob ogledu riževih teras in rajskih plaž zajemali tudi izlet v Pampango.

Še pred križanjem so se spokorniki z muko vlekli po žgočih vaseh in si z doma narejenimi lesenimi biči bičali svoje krvaveče hrbte. Spet drugi so po vzoru Kristusa nosili lesene križe. Sodelujoči verjamejo, da so take skrajne žrtve potrebne za spokoritev grehov, za čudežne ozdravitve in v zahvalo Bogu.

Križan že 27-krat
Alex Laranang
, 58-letni prodajalec, ki so ga danes kot prvega pribili na križ, je povedal, da to počne "za srečo" in za zdravje svoje družine. Za 52-letnega pleskarja Rubena Enajeja, enega najbolj priljubljenih spokornikov iz vasi San Pedro Cutud, je bilo to že 27. križanje.
Svoj vsakoletni obred je začel, potem ko je preživel padec s stavbe. Enaje je kričal od bolečine, ko so v rimske vojake oblečeni možje pribijali žeblje v njegove dlani in stopala. Brezžični mikrofon je njegov glas ponesel prek zvočnika med zbrano množico.

Nato so dvignili njegov križ, ki je pod močnim popoldanskim soncem stal nekaj minut, preden so žeblje povlekli ven, Enajeja odrešili muk in ga na nosilih odnesli do zasilne ambulante. Dogodek se konča ob 15. uri, v času, ko naj bi Jezus umrl na križu, rane križanih pa se celijo približno dva tedna.
"Zanimivo in fascinantno je, kaj ljudi privede do tega, da delajo nekaj takega, da lahko tako goreče verjameš v nekaj, da se podvržeš takemu trpljenju," je za AP povedala danska turistka Dita Tittesass.