Če je populacija severnih jelenov prevelika, škodijo ekosistemu. Foto: Reuters
Če je populacija severnih jelenov prevelika, škodijo ekosistemu. Foto: Reuters
Predelava. Foto: Reuters

Zakol pomaga ohranjati občutljivo tundro z nadzorom velikosti črede, domačini pa se preživljajo s prodajo jelenjega mesa, kože in rogovja.

Igor Ledkov, ki dela v kmetijski zadrugi Harp v vasi Krasno, pravi, da skušajo rejci ohranjati lokalno populacijo severnih jelenov na okoli 15.000—17.000 živalih. "Obseg zakola je različen od leta do leta, letos nameravamo odstreliti več kot 3.000 jelenov," je povedal Ledkov za Reuters. "Čakamo, da zapade dovolj snega, da severni jeleni ne bi poteptali najboljše trave za pašo, ko jih zberemo v ograde."

Najprej odžagajo rogovje
Krasno je edina naselbina v Nenecu, ki je s cesto povezana s prestolnico regije Narjan-Marom, ki leži več kot 2.000 kilometrov severno od Moskve. Temperature lahko tu pozimi padejo tudi pod -40 stopinj Celzija.

V zadrugi jelenom najprej odžagajo rogovje, nato pa šibkejše primerke odvedejo v klavnico. Rogovje odstranijo tudi močnejšim živalim, saj je dragoceno in bi tako ali tako samo odpadalo, če bi ga pustili še naprej rasti.

Kožo severnih jelenov nasolijo in zaščitijo, preden jo prodajo v izvoz.

Rejci prejmejo od lokalne vlade subvencijo 130 rubljev (dva evra) za vsak kilogram jelenjega mesa, ki ga pošljejo na predelavo, ob tem pa še mesečno socialno podporo. Subvencijo za meso naj bi sicer letos zmanjšali za okoli 40 odstotkov, saj so šibke cene nafte močno ohromile proračun Neneca, ki kar 98 odstotkov svojih dohodkov dobiva od nafte.