Ofuro ima pomembno mesto v japonski zgodovini in kulturi, pa tudi v sodobnih japonskih domovih. Foto:
Ofuro ima pomembno mesto v japonski zgodovini in kulturi, pa tudi v sodobnih japonskih domovih. Foto:
Če v bližini kopališča ni gora in potokov, jih naslika slikar. Foto: EPA
Tradicionalna japonska vroča kopel v rjokanu Arai, v katerem so od leta 1872 bivali številni japonski umetniki in pisatelji in ga uvrščajo v narodno kulturno dediščino. Foto: EPA
Na Japonskem javna kopališča izginjajo, saj ima večina Japoncev vroče kopeli kar v svojih domovih. Foto: EPA

Med njimi je tudi Hirojuki Masuda, ki ima poleg svoje počitniške hiše v prefekturi Šizuoka zahodno od Tokia tudi štiri kvadratne metre veliko kad na prostem ob potoku, krije jo le streha. "Tukaj se veliko sproščam. Ta počitniška hiša je bila zgrajena s kadjo v mislih," pravi Masuda, pediater s pisarno v glavnem mestu omenjene prefekture.

Takšna kad, imenovana ofuro, ima pomembno mesto v japonski zgodovini in kulturi - pa tudi v sodobnih domovih od Okinave in Hokaida do Karuizave, Izuja in Hakoneja, ki spadajo med najbolj priljubljena poletna zatočišča premožnih prebivalcev Tokia in Osake, piše Miki Tanikava v spletni izdaji New York Timesa.

Razgled na vrtove, ocean ali gore
Med Japonci so priljubljene tudi skrbno oblikovane kadi na prostem, imenovane roten, ki gledajo na vrtove, ocean ali gore. Druge so izdelane iz dragocenih materialov, kot je hinoki, les ciprese, in emajla uruši, pogosto uporabljanega tudi za izdelovanje jušnih skled.

"Japonci si želijo zdravilne terapije in dobijo jo v kopalnici," pravi Jukio Hašimoto, tokijski arhitekt, ki je zadnje čase zasnoval številne luksuzne kopalnice. "Za Zahodnjake so kopalnice kraj, v katerem se očistijo, za Japonce pa so veliko več kot to," pojasnjuje.

Kjer se pije sake in igra šogi
Kumiko Tanaka, urednica revije z zamislimi za opremljanje doma Good Reform, pravi, da si je nekaj dejstev o Japoncih in njihovih kopalnicah vredno zapomniti. "Kopalnica je kraj za sproščanje, posebej za japonske moške. Kopalnica je kraj za preživljanje prostega časa," pravi Tanaka in dodaja, da imajo v mnogih trgovinah posebne oddelke z dodatki za kopalnice, kot so knjižne police. Mnogi Japonci v kopalnicah tudi pijejo sake in igrajo šogi - japonsko različico šaha - in preprosto uživajo v razgledu na okolico.

Na mestnih območjih so zaradi fizičnih in geografskih omejitev ekstravagantne sestavine kopalnic, kot so vrtovi ali dih jemajoči razgledi, redki. A, kot pravi Tanaka, si meščani pri gradnji počitniških domov prizadevajo za to, da bi imeli svojo sanjsko kopalnico - za vsako ceno.

Trend: kopalnice na prostem
Kimicugu Sugihara, arhitekt iz Jokohame, ki je oblikoval številne počitniške domove z ekstravagantnimi kopalnicami, tudi tisto zdravnika Masude, pravi, da številne stranke pridejo v njegov biro s slikami kopalnic v japonskih letoviščih, ki jih želijo posnemati. "Po navadi imajo pri sebi kakšno podobo dobro oblikovane kadi iz termalnih vrelcev na prostem. Dandanes so kopalnice na prostem v rjokanih (tradicionalna japonska gostišča, op. a.) velik trend," pravi.

Malo Japoncev si roten omisli v mestu, a Sugihara je, kot pravi, že imel nekaj takih projektov. "Postavil sem majhen vrt in ga ogradil z zidovi in vse je nared," pravi.

Emajl uruši ali les hinoki?
Nekateri oblikovalci pa so specializirani za podrobnosti v kopalnicah. Arhitekturni oblikovalec Hašimoto je na primer oblikoval kad iz japonskega emajla urušija, po navadi rezerviranega za posodo, kot so sklede in paličice. "Ne drsi preveč, nežen je do kože in odporen proti zelo visoki temperaturi. Uruši je popolna izbira za kadi," pravi. Ena njegovih stvaritev, črno-rdeča kad iz urušija, je bila lani razstavljena tudi na milanskem pohištvenem sejmu. Cena: skoraj 60.000 evrov.

Bolj ustaljen material v japonskih kopalnicah je hinoki, les ciprese, na katerega prisegajo mnogi Japonci. "Hinoki ima ustrezno zgradbo, prijeten vonj in na njem se ne nabira mah," še pravi Tanaka.