Most je dolg 430 metrov in se razpenja nad 300 metrov globoko dolino. Foto: Reuters
Most je dolg 430 metrov in se razpenja nad 300 metrov globoko dolino. Foto: Reuters
Most Džangdžjadžje
Da bi preverili njegovo trdnost, so po njem udarjali s kladivom. Foto: Reuters

To bo najvišji skok z elastiko na svetu, saj bo kitajski stekleni most nad kanjonom Džangdžjadžje ta naziv prevzel skoku z nebotičnika Macau Tower v Macau, ki ponuja skoke z višine 233 metrov.

V Džangdžjadžjeju so prepričani, da bo najnovejša atrakcija privabila veliko ljudi – tako skakalcev kot opazovalcev, ki bodo zaradi steklenega dna mostu lahko spremljali celoten skok v globino kanjona. "Ker je prostora za skok veliko več, kot če se skače s stolpa, bo občutek prostega pada mnogo boljši," so prepričani Kitajci, ki bodo na eni strani mostu odprli tudi lokal s tematiko bungee-skokov.

Prvi pogumneži so bungee s steklenega mostu preizkusili že konec maja.

Idej jim ne zmanjka
A to še ni vse. Kitajci želijo obiskovalce na most privabiti tudi z drugimi novostmi, saj v prihodnjih letih načrtujejo tudi postavitev doooolgega tobogana in najvišje gugalnice na svetu.

Stekleni most s polnim imenom Veliki kanjon Džangdžjadžje so odprli leta 2016. Dolg je 430 metrov in se razteza čez 300 metrov globoko sotesko v istoimenskem parku Džangdžjadžje, piše CNN. Sestavljen je iz 99 steklenih plošč, celoten projekt pa je stal 3,4 milijona ameriških dolarjev.

Izdelali so ga po načrtih izraelskega arhitekta Haima Dotana, do danes pa se je po mostu sprehodilo 5,9 milijona ljudi. Naval v prvih tednih po odprtju je bil celo tako velik, da so ga morali po dveh tednih začasno zapreti, danes pa ga je mogoče obiskati le s predhodno rezervacijo.

Varnost mostu so pred odprtjem dokazovali s tem, da so po steklenem dnu razbijali s kladivi, čezenj pa je zapeljal celo avtomobil s potniki.

Prve skoke z mostu, ki so jih opravili sami izkušeni skakalci, si oglejte spodaj.