Razgled na puščavski Las Vegas z vrha Stratosphere. Foto: EPA
Razgled na puščavski Las Vegas z vrha Stratosphere. Foto: EPA
Srhljivi parki in moteli - del ponudbe. Foto: Uradna stran
Na turi vam pokažejo tudi fotografijo obdukcije Tupaca Shakurja ...
... in kraj, kjer so slovitega raperja ubili.

Las Vegas ob kockanju, nočni zabavi, vrhunski kulinariki in spektakularnih šovih ponuja tudi zelo posebne ture duhov. In na teh ne pričakujte pozibavajočih se zaprašenih lestencev ali zloveščih gradov. Tukajšnje ture duhov so morbidnejše, ker so - precej bolj resnične.
Na njih vam, denimo, razkažejo kraj, kjer je bil prerešetan Tupac Shakur ali pa vam zgoraj omenjeno slovito Stratosphere predstavijo v drugačni luči. "Las Vegas ima v bistvu eno največjih stopenj samomorov v ZDA. Ravno lani je neki 23-letni mladenič skočil v smrt z opazovalne ploščadi na vrhu," razlaga zagreto vodnik. "Če pogledate na TV-zaslon zgoraj, boste videli policijsko fotografijo, posneto z vrha, ki prikazuje luknjo v stekleni strehi restavracije spodaj, v katero je fant treščil."
Čeprav ni šlo za eksplicitno fotografijo, je bila podoba srhljiva. Prikazovala je dramatični 20-nadstropni padec, zlovešče oblačno nebo v ozadju, ki je dajalo bolj podobo deževne Anglije kot pa popoldneva v puščavi; temno streho in grozljivo luknjo. Za povprečnega ameriškega turista ga je ta tura preveč opominjala na 11. september, ko so z nebotičnikov WTC-ja skakali ljudje kot dežne kaplje.

Romantično? Ne ravno.
"Nisem šla za to na turo duhov. Kraji, kjer naj bi strašilo, me privlačijo zaradi starih mestnih jeder, zgodbic o vdovah, ki ostajajo v starih hišah še dolgo po smrti, dolgolasih lepoticah, ki jih je vzelo morje, podirajočih se hiš, ki dišijo po suhem cvetju in lanenem olju," piše Kim Brittingham na Salon.com. Brittinghamova je navdušenka nad turami duhov, ki skuša v vsakem kraju, ki ga obišče, poiskati paranormalno.

A Brittinghamova na teh turah pričakuje zaprašene predalnike, raztrgane čipkaste zavese in vonj po starih knjigah - išče romanco, ki pa je v Las Vegasu ni pričakala. Namesto tega so jo v mestu luči pričakali hladno jeklo, živcirajoči neon in policijske fotografije.
Kjer je svoj konec dočakal Tupac
"Ustavili se bomo za trenutek," je napovedal voznik kombija Las Vegas Ghost Tour. "Najbrž se vam ne zdi nič takega in se sprašujete, kaj je na tem tako zanimivega, saj ni tu ničesar," je razlagal, medtem, ko je kazal skozi okno ob rob ceste na prazno zamreženo parkirišče. "Prav na tem mestu so raperja Tupaca Shakurja prerešetali v njegovem avtomobilu. Član rivalske tolpe naj bi se zapeljal do Tupacovega avtomobila in z brzostrelko prerešetal njegovo telo. Njegovi oboževalci se zbirajo tu na obletnico njegovega umora. In če spet pogledate na TV-zaslon, ljudje ..." Ljudje so ubogali.

"... boste videli fotografijo g. Shakurja, ki jo je posnela oboževalka le nekaj sekund pred smrtjo. Mladenka je prepoznala njegov avtomobil, stekla k njemu in ga fotografirala, 10 sekund pozneje pa je zraven ustavilo drugo vozilo in spustilo nadenj plaz krogel. In meni nič, tebi nič, je bil Tupac mrtev." Fotografija je prikazovala Tupaca, ki je strmel skozi odprto sopotnikovo okno. "Na naslednji fotografiji je Tupacova obdukcija."

Naslednja postojanka na turi je bil betonski motel, kjer se je v 90. v obupu obesil neki mladi igralec. Sledil je opustošen park, kjer so le dva meseca predtem našli po drevesom dva najstnika v mlaki krvi, skrivnostno umorjena.

Balzamiranje in mrtvašnica za konec
Ob koncu dneva je vodnik svojo skupinico zbral v starem opaženem prostoru z vonjem po naftalinu zraven Liberacejevega muzeja. V sredi je stala jeklena miza za obdukcijo, posobna Tupacovi. Na mizi je bila zbrana srhljiva zbirka bleščečih instrumentov in zvita plastična cev.
"Moj šef je menil, da bi bilo za vas zanimivo, da končate turo s predavanjem o balzamiranju," je s smehom skupino nagovoril vodnik. "V začetku svoje kariere sem se namreč učil za pogrebnika in balzamiranje je v bistvu precej fascinantno." Takoj za tem je iz velikega predalnika potegnil trupla, od katerih so bila nekatera že odprta.
Sto let stari umori Jacka Razparača so slikoviti, nedavna tragedija in smrti pa obračajo želodec. Zakaj? se ob koncu sprašuje Brittinghamova, ki si odgovarja s tisto klasično "varno distanco". Tega v Las Vegasu, enem najbolj intenzivnih mest na svetu, kjer je sreča opoteča, uspeh in poraz pa hodita z roko v roki, pač ne morete pričakovati.