Ko se ne da več zapreti kovčka, veste, da ste pretiravali. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Ko se ne da več zapreti kovčka, veste, da ste pretiravali. Foto: freedigitalphotos.net
Kovček
Čemu se pri pakiranju najtežje odpoveste? Foto: freedigitalphotos.net

nesejo s seboj.

To je pokazala nedavna raziskava, ki jo je opravila agencija Holiday Hypermarket pri več kot 2.000 Britancih, povzeli pa so jo pri Daily Mailu. Izsledki so verjetno primerljivi za katero koli državo, saj potrjujejo znan stereotip, da ženske na pot vzamejo tisoč in eno stvar (preveč), moški pa pripravljanje kovčkov opravijo z levo roko, ne iščejo najrazličnejših kombinacij in zato je tudi teža njihovega kovčka precej manjša.

Kar 91 odstotkov vprašanih Britank je tako priznalo, da na počitnicah oziroma potovanju ne oblečejo vseh kosov oblačil, ki so jih prinesle s seboj. Nič čudnega, da so njihovi kovčki natrpani, saj se le težko odločijo, da bi kaj pustile doma. Prav zato je tudi več kot polovica žensk dejala, da so se kdaj že znašle na okencu za prijavo na let v zadregi, ker je bil njihov kovček težji od dovoljene količine.

Razširitev še na moški kovček
Povprečen moški za enotedensko odsotnost od doma v kovček zloži 18 kosov oblačil in obutve, medtem ko jih ženska v povprečju dvakrat več - kar 36. Med njimi je kar od šest do osem parov čevljev, ki seveda zavzamejo tudi veliko dragocenega prostora. Prav zato se je kar 77 odstotkov anketirancev potožilo, da njihove boljše polovice vedno zavzamejo tudi prostor v njihovem kovčku.

Verjetno bi se mnogi med vami iz lastnih izkušenj strinjali, da lahko priprava na pot privede do napetosti, drobnih prepirov in slabe volje tik pred odhodom. Brez skrbi, to se ne dogaja le vam - več kot dve tretjini britanskih parov si pred začetkom poti skoči v lase zaradi prtljage, najpogosteje se ne strinjata glede tega, katere stvari je nujno vzeti na pot in katere lahko ostanejo doma.

Zase prtljago pripravi le vsak četrti moški
Običajno pa v tem prepiru zmaga - ona. Prav zato ni redko, da ženska poskrbi tudi za stvari svojega partnerja in naredi izbor tudi zanj. Kar 42 odstotkov Britancev, ki so v zvezi, si namreč ne da opraviti s pakiranjem, saj za to namesto njih poskrbijo njihove dame.

Zanimiva je še ena ugotovitev - samske ženske so bolj organizirane kot vezane, saj jih skoraj polovica začne počasi pakirati in zbirati stvari na kup že tri dni pred odhodom od doma, a hkrati je tudi vsaka sedma ženska priznala, da tik pred odhodom na letališče v naglici in brezglavo hitro med prtljago vrže še kakšne dodatne stvari.

In katere so tiste stvari, ki so vedno v kovčku, saj veste, "za vsak primer", a najpogosteje ostanejo ves čas v kovčku neuporabljene? To so dodatne nogavice, klobuki in pižame. Britanci pa so po svoji navadi našteli še eno takšno stvar - čaj, saj je kar vsak četrti vprašani vsaj enkrat v tujino že nesel tudi svojo najljubšo vrsto čaja. Saj veste, "za vsak primer", če ga tam ne bi imeli.