Če bi
Če bi "Linijo" postavili v Veliki Britaniji, bi segala od Londona do Birminghama. V ZDA bi bila razdalja enaka tisti med New Yorkom in Filadelfijo. Foto: Neom

"Linija" ("The Line"), v sklopu projekta Neom, je bila oglaševana kot zastekljeno mesto prihodnosti, ambiciozni osrednji del gospodarskega načrta savdskega prestolonaslednika in de facto vladarja te kraljevine Mohameda bin Salmana, kako odmakniti Savdsko Arabijo od odvisnosti od nafte in na druga področja.

A zdaj so bile oblasti primorane načrte za Linijo močno okrniti – projekt, ki bi se moral raztezati 170 kilometrov, naj bi do leta 2030 meril vsega 2,4 kilometra, v njem pa bi živelo 300.000 ljudi.

Sorodna novica Mesto vseh mest: Savdska Arabija gradi 160 kilometrov dolgo zastekljeno metropolo

Linija je bila zamišljena kot futuristično linearno mesto, v katerem bi na vsega 33, z ekspresno hitrim vlakom povezanih kvadratnih kilometrih živelo okoli 9 milijonov ljudi (oz. 1,5 milijona do konca tega desetletja).

Projekcije so slikale mesto, ki je bilo videti kot znanstvena fantastika, dolga, par sto metrov široka steklena črta od Rdečega morja v notranjost puščave. Promocijsko gradivo je Linijo opisoval v skoraj mističnih terminih: "kognitivno mesto" in "civilizacijska revolucija", ki bi jo upravljala umetna inteligenca.

Kri za zemljo

Zvenelo je utopično – in očitno tudi je. Najmanj eden od pogodbenikov je že začel odpuščati delavce. O krčenju najbolj velikopoteznega projekta princa Mohameda je poročal Bloomberg, ki je dobil vpogled v dokumentacijo.

Neom, ki bi poleg Linije zajemal še 15 infrastrukturnih projektov, vključno z industrijskim mestom in pristanišči, so oglaševali kot izumljanje urbanega oblikovanja na novo.

A je bil od samega začetka deležen skepticizma in kritik, še zlasti lani, ko so mediji poročali, da so savdske oblasti usmrtile več pripadnikov plemena Howeitat, ki so protestirali proti načrtom gradnje na zemlji njihovih prednikov.

Sorodna novica Rojeva se futuristično mesto Neom – ponos "Savdske Arabije 2.0"
Z Neomom so se savdske oblasti želele odmakniti od odvisnosti od nafte. Foto: AP
Z Neomom so se savdske oblasti želele odmakniti od odvisnosti od nafte. Foto: AP

Za tem so se pojavila poročila o tem, da je princ Mohamed spremenil vizijo glede projekta, pa o prekoračitvah proračuna in nenehnih rošadah ključnega kadra, pri čemer so nekateri, ki so delali na projektu, tega opisali kot "brez stika z realnostjo".

Proračun še ni potrjen

Po poročanju Bloomberga prihaja do krčenja Linije v času, ko savdski finančni sklad ob usihanju gotovinskih rezerv skupnega proračuna za Neom za leto 2024 še vedno ni potrdil.

Princ Mohamed, ki ga kritiki med drugim obtožujejo tudi umora novinarja Washington Posta Džamala Hašokdžija v Carigradu leta 2018, je za projekt dejal, da "rešuje izzive, s katerimi se spoprijema človeštvo v urbanem življenju danes", a bi tako "osvetlil alternativne načine življenja".

A prinčeva vizija vseh ni prepričala. "Gledati prestolonaslednikov promocijski video je potopiti se v izrazito savdsko obliko arogance, ki meša versko zmagoslavje s kraljevsko grandioznostjo," je zapisal v New York Timesu leta 2021 ob predstavitvi promocijskega spota za Neom ameriški novinar Robert Worth.