Turisti bodo morali imeti vodnike v vseh naravnih parkih in zaščitenih gorskih območjih. Foto: AP
Turisti bodo morali imeti vodnike v vseh naravnih parkih in zaščitenih gorskih območjih. Foto: AP

Od aprila naprej morajo vse tuje pohodnike, ne glede na to, ali gre za posameznika ali skupino, spremljati domači vodniki z licenco. Nepalska turistična zveza (NTB) je ukrep oznanila v začetku marca in pojasnila, da velja tudi za kolesarje.

Turisti bodo morali vodnike poiskati pri pohodniških agencijah znotraj mreže Taan (Združenje pohodniških agencij Nepala), ki združuje več kot 2000 podjetij za pohodništvo in gorništvo.

"Poleg varnosti bo novi sistem ustvaril zaposlitev za delavce v turističnem sektorju Nepala in odvračal od nepooblaščenih pohodniških dejavnosti v državi," so ob objavi ukrepa zapisali pri NTB-ju.

Pohodniki bodo morali prek svoje agencije pridobiti tudi t. i. kartico TIMS, ki ima funkcijo dovolilnice za obisk. Cena kartice bo za večino mednarodnih obiskovalcev 2000 nepalskih rupij (14 evrov) – prej je za udeležence skupinskih pohodov stala 1000 rupij.

Pohodništvo brez vodnika dovoljeno zunaj označenih območij

Spomladanska sezona trekingov je v Nepalu medtem že v polnem razmahu, njen vrh pa pričakujejo prav aprila, ko bodo omejitve začele veljati. Pohodništvo ali kolesarjenje brez vodnika je sicer še zmeraj dovoljeno na območjih zunaj naravnih parkov in zavarovanih gorskih območij.

V Nepalu je okoli 2000 od vlade odobrenih podjetij, ki zaposlujejo vodnike in nosače za turiste. Foto: AP
V Nepalu je okoli 2000 od vlade odobrenih podjetij, ki zaposlujejo vodnike in nosače za turiste. Foto: AP

Pred covidom četrtina turistov brez vodnika

Slikovita narava in vrhovi Himalaje vsako leto v Nepal privabijo več deset tisoč ljudi. Leta 2019 se je več kot 171.000 obiskovalcev odpravilo na treking po državi, pri čemer se jih je 27 odstotkov (46.000) odločilo, da ne bodo najeli vodnika.

Leta 2022 se je na pohode brez vodenja odpravilo več kot 19.000 ljudi, vendar je bilo manjše tudi skupno število turistov, saj panoga po covidnih omejitvah še okreva.

NTB: Letno umre od 10 do 15 pohodnikov

Letno po podatkih NTB-ja v Nepalu umre od 10 do 15 pohodnikov. Spletna stran missingtrekker.com sicer navaja manjše številke, med dvema in petimi smrtnimi žrtvami na leto med letoma 2016 in 2019.

Ed Douglas, avtor knjige Himalaya: A Human History in sourednik Alpine Journal, je za Guardian dejal, da gre za del vzorca v Nepalu, po katerem potovanja za tuje turiste postajajo vse bolj draga in zbirokratizirana. "Agenti bodo zelo zadovoljni, ker to zanje pomeni več posla, toda siljenje turistov, naj se vedejo na določen način, bo nekatere ljudi odvrnilo," meni Douglas.