Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Na eni strani je Bahrajn, kjer lahko moški že nekaj časa celo pijejo alkohol v lokalih, na drugi strani pa Savdska Arabija, kjer so ženske skoraj včeraj dobile pravico do tega, da vozijo avtomobile.

Katarce in njihove edine sosede na kopnem, Savdijce, ločuje meja, dolga 60 kilometrov, z le enim kopenskim mejnim prehodom, in dolga obala. Na drugi strani je menda življenje kar 85 odstotkov cenejše.

Najnižja temperatura v zgodovini države je bila izmerjena prav tukaj, na tej obali, ki ločuje Katar od Savdske Arabije. Leta 2017 so izmerili le stopinjo in pol. Ravno v letu, ko so se še bolj ohladili že tako hladni medsosedski odnosi.

Tistega leta so štiri arabske države po zraku, zemlji in morju prekinile vse povezave s Katarjem – ker da ta podpira terorizem in je preblizu Iranu.

Savdijci so šli tako daleč, da so še katarske kamele izgnali iz svoje države. Tam so se pasle, doma namreč nimajo dovolj pašnikov. Do takrat so Katarci skoraj vse mlečne izdelke v državo uvažali iz Savdske Arabije, a se je to ustavilo. Pa se je katarsko gospodarstvo med zaporo na hitro izkazalo za presenetljivo prilagodljivega.

Na drugo žogo: Nepriljubljena soseda Savdska Arabija

To je klimatiziran hlev sredi puščave, v njem pa ne kakšna posebna pasma puščavske krave, čisto nam domače so. Leta 2017 so jih na hitro s tovornimi letali domače letalske družbe pripeljali iz Madžarske, v petih mesecih so imeli čisto dovolj mleka za vso državo. Na kmetiji je prostora za 24 tisoč krav, hvalijo pa se z najsodobnejšim aparatom za njihovo molžo, hkrati lahko molzejo kar 100 krav.

Nikjer na tem koncu sveta pri molži niso tako učinkoviti. 8 minut se krave vrtijo, trikrat dnevno, vse za to, da narejeno v Katarju sploh ni več redkost. Cena mleka – slaba dva evra. Tudi že izvažajo ga, zlasti v Afganistan. Še pred leti je bilo to sila nenavadno, danes pa vam bodo praviloma vedno kavo postregli z domačim kravjim mlekom.