Most na vsaki strani podpirata dva jeklena stebra, sicer pa ga kvišku držijo zgolj nanju pripete jeklenice. Foto: Reuters
Most na vsaki strani podpirata dva jeklena stebra, sicer pa ga kvišku držijo zgolj nanju pripete jeklenice. Foto: Reuters

Pričakovano so se jim na začetku kar malo tresle noge – kako tudi ne, ob vsakem koraku se je 516-metrski viseči most, sestavljen iz kovinskih mrežnatih plošč, malo zatresel in zazibal. "Malo me je bilo strah, ampak je bilo vredno, ker je res neverjetno," je po prečkanju mostu dejal eden prvih "poskusnih zajčkov", 42-letni Hugo Xavier, sicer domačin, iz bližnje Arouce.

Na Portugalskem najdaljši viseči most za pešce na svetu

Prve dni bo sicer most odprt le za okoliško prebivalstvo, od ponedeljka pa tudi za turiste. Tamkajšnji prebivalci upajo, da bo most dovolj velika atrakcija, da bo na območje, ki večinoma živi od turizma – tega je pa pandemija, kot vemo, najhuje prizadela –, prišel kakšen tuji obiskovalec več.

Postavitev mostu je sicer lokalno skupnost stala 2,3 milijona, postavljali pa so ga okoli dve leti. "Veliko ovir smo morali premagati, da smo končno dosegli, kar smo načrtovali," je ob odprtju dejala županja Margarida Belem in dodala, da je most zgolj del širše strategije, kako na območje privabiti več ljudi.

Tudi domačini, ki jih je zaradi izseljevanja vedno manj, tisti, ki ostajajo, pa so vedno starejši, so optimistični. "Na območje bo zagotovo prinesel nekaj svežega vetra, morda privabil nove investicije, več ljudi," je tako v pogovoru za Reuters dejal turistični vodnik Emanuel. "Gotovo bo prinesel neko novo dinamiko."