Kršilce odloka lahko doleti globa tudi do 400 evrov. Odlok naj bi sprejeli še pred začetka poletne sezone. Foto: Radio Koper
Kršilce odloka lahko doleti globa tudi do 400 evrov. Odlok naj bi sprejeli še pred začetka poletne sezone. Foto: Radio Koper

Sprehod v kopalkah po mestu? Ali še bolje – rezervacija prostora na plaži z brisačo? Tega v Izoli najverjetneje to sezono ne boste videli.

In kakšen je odziv prebivalcev? "Zelo podpiramo. Ko si šel na plažo, nisi imel kam brisače postaviti. Poleg tega za mizo v kopalkah ne gre, en red mora biti." "Zakaj ne bi bilo malo svobode, kakšne kopalke. Kdo bo to presojal?" "Če so imeli kaj prekrito čez, me ni drastično motilo, saj smo ob morju." "Zato da imamo red, neko higieno, predvsem v teh covidnih časih, zelo podpiram."

Na plaži bodo prepovedani pikniki in popivanje, nabiranje kamnov in školjk, kar pa so zapisali tudi v zgibanki. Ta bo dostopna na vseh informacijskih točkah.

"V zloženki opozarjamo naše obiskovalce npr. da imamo ogromno ekoloških otokov, da ločujemo odpadke, da imamo osem raznolikih plaž, ki pa so namenjene brezskrbnemu poležavanju, to ni prostor za glasno razgrajanje," je povedal Dean Kocjančič, direktor Turističnega združenja Izola.

Predlog odloka je prestal prvo branje. Potrdilo ga je 19 svetnikov, ki so bili navzoči na zadnji seji. Odlok naj bi potrdili tudi v drugem branju. Nekateri pa so sicer podali tudi predlog, da se 400 evrov visoke kazni prepolovi. "Namen občine ni deliti denarne kazni, temveč si prizadevamo za to, da bi zadostovala opozorila," je pojasnila Barbara Klinkon Škribna z Občine Izola.

Poudarjajo, da so turistična občina, kjer je gost pomemben, a tudi v turizmu veljajo pravila – zato upajo, da bo odlok sprejet še pred začetkom poletne sezone.

Nov odlok o redu in miru v Izoli