Načrti so v polnem teku. Foto: EPA
Načrti so v polnem teku. Foto: EPA

Ker med drugim tudi cene letalskih vozovnic iz Avstralije v Evropo še naprej rastejo v nebo, nizkocenovni prevoznik AirAsia predstavlja upanje za cenejše vozovnice. Družba Thai AirAsia X – skupno podjetje malezijskega AirAsia X in tajske AirAsia – je namreč že decembra naredila prvi korak z odprtjem neposrednih poletov iz Sydneyja in Melbourna v Bangkok.

Gre sicer le za začetek večjega letošnjega načrta za povezavo Avstralije z obema koncema Evrope – Carigradom na vzhodu in Londonom na zahodu. Ta predlagana nova nizkocenovna povezava bo potekala iz Avstralije v Bangkok in nato prek Dubaja. Za cene letalskih vozovnic v Evropo pa bo treba odšteti manj denarja kot zdaj – pri nekaterih prevoznikih so povprečni stroški poleta v Evropo višji za 53 odstotkov.

Letalska družba Thai AirAsia X je znana po tem, da ponuja poceni ponudbe. Ko je prevoznik AirAsia nazadnje letel v London, preden je leta 2012 ukinil povezavo, so bile cene povratnih vozovnic iz Melbourna nekaj več kot 1000 ameriških dolarjev. Za primerjavo: cena letošnjega junijskega povratnega poleta letalske družbe Singapore Airlines iz Melbourna v London znaša kar 3539 dolarjev, poroča Escape.

London in Carigrad sta močni izhodiščni točki v druge kraje po Evropi

"Promocije bodo še vedno prisotne in cene vozovnic bodo razumne," je dejal Tasapon Bidžleveld, izvršni direktor Thai AirAsia, o ponovnem odprtju nizkocenovne linije v britansko prestolnico in poudaril, da bodo posebne ponudbe spet del uvodnega paketa.

Po njegovih besedah je načrtovanje odprtja teh novih povezav pomembna poteza za prevoznika s sedežem v Bangkoku. "Tri četrtine leta bo minilo, preden si bomo začeli prizadevati za to, vendar to resno proučujemo," je zagotovil in poudaril, da sta London in Carigrad močni, izhodiščni točki v druge kraje po Evropi.

V mislih malezijske podružnice AirAsia X je tudi letalska povezava med Kuala Lumpurjem in Prago – to so želeli objaviti že v preteklosti, a je načrte prekrižal pandemija covida-19, ki je ustavila mednarodne polete. "Naš načrt je, da prevoze na srednje do dolge razdalje naredimo dostopnejše kot kdaj koli prej. To že počnemo, začenši z našimi najdonosnejšimi potmi," je povedal Benjamin Ismail, izvršni direktor AirAsia X, in obljubil še več "vznemirljivih" napovedi ugodnih povezav.

Tudi konkurenčni prevoznik sprejema podobne odločitve

Konkurenčni nizkocenovni prevoznik Scoot, ki že leti iz Avstralije prek Singapurja v Berlin in Atene, je v zadnjih mesecih opazil povečanje števila avstralskih potnikov na evropske lokacije. Od konca leta 2021 do avgusta 2022 je sicer poskusila z londonsko linijo prek Singapurja in Bangkoka. Cene povratnih vozovnic iz Sydneyja in Melbourna so takrat znašale okoli 1000 dolarjev.

Lani je letalska družba razpravljala tudi o načrtih vzpostavitev povezave med Singapurjem ter Madridom in Rimom. "Čeprav še nismo objavili načrtov za širitev poti v Evropi, pri širjenju omrežja ostajamo prilagodljivi glede na razvijajoče se trende in priložnosti," je dejal tiskovni predstavnik Scoota.