Tako naj bi bil videti predor, ko bo zgrajen. Foto: Youtube/Kystverket
Tako naj bi bil videti predor, ko bo zgrajen. Foto: Youtube/Kystverket

Načrte je Norveška obalna uprava (Kystverket) prvič razkrila že pred leti, a so jih potrdili šele zdaj. Gre za 1,6 kilometra dolg in 35 metrov širok predor, speljan čez gorati polotok Stadhavet na severozahodu Norveške.

Gradnja tega zahtevnega inženirskega podviga naj bi stala okoli 278 milijonov evrov, dela naj bi se začela leta 2022, zaključila pa med letoma 2025 in 2026. "Ta projekt se načrtuje že desetletja, tako da je zelo lepo, da lahko v enem letu končno začnemo izvajati gradbena dela," je za CNN povedal začasni vodja projekta Terje Andreassen iz Kystverketa.

Trenutno se morajo ladje boriti z močnim plimovanjem, razburkanim morjem in slabim vremenom. "Obala ob polotoku Stadhavet je vremensko najnemirnejše območje na Norveškem, ogromno je neviht in nenavadnih tokov," je povedal Andreassen.

Včasih morajo ladje čakati tudi več dni v najbližjem pristanišču, da se vremenske in plovbne razmere izboljšajo.

Od predora si veliko obetajo vsi

S predorom bo plovba varnejša in enostavnejša, zato razmišljajo tudi o uvedbi hitrega trajekta, okrepile bi se tudi lokalne industrijske in komercialne dejavnosti. "Polotok bo bolje povezan, potovanja pa enostavnejša," pravi Andreassen.

Obalna uprava ob tem poudarja, da čeprav že obstajajo predori za manjše ladje in čolne, pa še ni bil zgrajen predor, skozi katerega bi lahko plula večja plovila. Predor na Stadhavetu bo izvrtan skozi najožji del polotoka, vstop vanj pa bodo nadzirali semaforji. Obalna uprava pravi, da bo končana struktura spominjala na "velik in dolg gorski hodnik".