Učna pot ob Tolminki. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Učna pot ob Tolminki. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Učna pot ob Tolminki je dolga dobrih 1200 metrov, dostopa na njo pa sta pod mostom čez reko Tolminko ali pri brvi čez reko Tolminko pri Sotočju.

Komajda so odprli učno pešpot, že se je po njej na vodenem ogledu sprehodila skupina naravovarstvenikov z vsega sveta. Dragana Mileusnić iz organizacije Nature Conservacy Europe je dejala: "Mislim, da je odlično urejena, da bo privabila zares veliko ljudi iz Evrope, upam, da tudi iz Amerike. Tako bodo razumeli, v čem je vrednost tega območja. Učimo se o ribah, podnebnih spremembah, o vsem, kar lahko izgubimo, če tega ne bomo zaščitili."

Znano je odlično delo Ribiške družine Tolmin pri repopulaciji soške postrvi, kar je primer dobre prakse na svetovni ravni. Nekaj tega lahko podoživimo na učni poti, kjer je enajst točk, od tega jih je devet opremljenih s tablami. Dušan Jesenšek iz Zavoda sara vuri Tolmin je ob tem dejal: "Cilj teh informacij je predstaviti Tolminko in zgodbo o ribjih vrstah, ki jo naseljujejo. Zadnji del poti pa je namenjen tudi ribogojstvu in ribištvu."

Simon Kutin iz Studia M Manfreda Lidija Tolmin pa je dodal: "Želeli smo narediti medgeneracijsko povezovanje, da imamo izobraževanje za najmlajše, nekaj rekreacije za srednji razred in počitek za starejše."

Željni rekreacije lahko pot nadaljujejo po kolesarski poti ob Soči proti Mostu na Soči ali do tolminskega sotočja in naprej do volčanskega mostu.

V Tolminu odprli učno pešpot ob reki Tolminki