Samovozeča vozila že nekaj let preizkušajo različna podjetja na različnih koncih sveta. Na fotografiji je električni samovozeči minibus, ki so ga lani testirali v Berlinu. Foto: EPA
Samovozeča vozila že nekaj let preizkušajo različna podjetja na različnih koncih sveta. Na fotografiji je električni samovozeči minibus, ki so ga lani testirali v Berlinu. Foto: EPA

Katere države so najbolje pripravljene na razširjeno uporabo samovozečih vozil, so preverjali pri mednarodnem svetovalnem podjetju KPMG. Po njihovih ugotovitvah je na to, da v svoj promet vključi samovozeča vozila, najbolje pripravljena Nizozemska. Na drugo mesto se je uvrstil Singapur, na tretje pa Norveška. Vse obravnavane države so v primerjavi z lanskim letom dosegle napredek. Slovenije na seznamu 25 najbolje pripravljenih držav ni.

KPMG je pri oblikovanju lestvice upošteval razvitost infrastrukture, politični in zakonodajni okvir, stanje na področju tehnologije in inovacij ter odnos potrošnikov do samovoznikov, so sporočili iz družbe.

Prvo deseterico sestavljajo še ZDA, Švedska, Finska, Velika Britanija, Nemčija, Združeni arabski emirati in Japonska. V lanski, prvi raziskavi sta bila na vrhu prav tako Nizozemska in Singapur, podatki za Norveško pa lani niso bili na voljo. Tudi na preostalih mestih deseterice v primerjavi z lani ni bistvenih sprememb.

KPMG med razlogi za uspeh Nizozemske navaja že delujoče omrežje samovozečih tovornih vozil, ki prevažajo cvetje od Amsterdama, Antwerpna in Rotterdama do Porurja. V Singapurju, pomembnem središču tehnoloških inovacij, pa so v sodelovanju z vodilno univerzo ustvarili testno mesto s semaforji, avtobusnimi postajami, nebotičniki in strojem za umeten dež, kjer preizkušajo vozila brez voznikov.

Kot so še ugotovili v raziskavi, vlade nekaterih držav prednostno obravnavajo posodobitev prevoza ter sprejemajo ukrepe, ki upoštevajo dejanski vpliv samovozečih avtomobilov in tovornjakov.