Pohodniki bodo lahko uživali v novi poti, ki jim do zdaj ni bila dostopna. Foto: Katja Pokorn
Pohodniki bodo lahko uživali v novi poti, ki jim do zdaj ni bila dostopna. Foto: Katja Pokorn

V sklopu poti si bodo obiskovalci lahko ogledali enega najbolj skritih predelov Soče s številnimi tolmuni in brzicami, ki je bil do zdaj dostopen zgolj za kajakaše.

Soška pot se začne v ustju potoka Kozjak, pod istoimenskim slapom, nato po levem bregu pelje mimo znamenitega tolmuna Otona do območja pod vasjo Trnovo ob Soči. Od tam lahko pohodniki po desnem bregu nadaljujejo pot po stari cesti do Napoleonovega mostu v Kobaridu, po levem bregu pa se lahko povzpnejo do Magozda in se zatem po strugi Kozjaka spustijo do izhodišča.

Vodja del Jože Šerbec pojasnjuje, da jim je enega glavnih izzivov predstavljala dostava materiala na težko dostopne predele soteske, pri čemer so uporabili žičnico, s katero so na levi breg spravili akacijeve kole, s katerimi so pot na nevarnejših odsekih utrdili in zavarovali.

Pot ni zahtevna in jo je mogoče prehoditi v uri in pol, predstavlja pa zelo pomemben dodatek turistični ponudbi na Kobariškem. Poleg tega bo izredno dobrodošla tudi zaradi razbremenitve turistično zelo obiskanega območja pri slapu Kozjak.