Prazna okolica bazilike Jezusovega rojstva v Betlehemu. Foto: Reuters
Prazna okolica bazilike Jezusovega rojstva v Betlehemu. Foto: Reuters

Še v začetku meseca je v Betlehemu, kjer se je po krščanskem verovanju rodil Jezus, mrgolelo turistov, in ponudniki turističnih storitev so si meli roke in se veselili prvega zares dobrega turističnega leta po pandemiji. A od izbruha nasilja v Gazi se je vrvež turistov ustavil. "Ceste so zaprte, nikogar ni," ugotavlja Esa Abu Davud, turistična vodička v Betlehemu.

Razmere so podobne na celotnem območju, saj so mnoge države svojim državljanom odločno odsvetovale potovanja v Izrael ali na palestinska ozemlja. Vse večje letalske družbe so ustavile polete na to območje, turistične agencije odpovedujejo aranžmaje, hoteli, trgovci in drugi ponudniki zapirajo vrata. Vsi večji organizatorji križarjenj in turističnih potovanj so turiste že evakuirali z območja, napovedane ture pa odpovedali vsaj do novega leta.

Predvsem v Jeruzalemu in Betlehemu, kjer je turistični obisk običajno ravno decembra med najvišjimi in kjer so se še posebno veselili prihajajočega predbožičnega obdobja, se zavedajo, da bo vojna najverjetneje zadala usodni udarec izraelskemu in palestinskemu turizmu. Ta zaposluje okoli 3,5 odstotka celotnega delovno aktivnega prebivalstva in k državnemu BDP-ju prinese 2,8 odstotka, navaja Reuters.

"Zanašamo se na tuje turiste. Imeli smo covidno krizo, od katere si še nismo čisto opomogli in smo čakali, da se turisti vrnejo. Zdaj je turistični sektor dokončno uničen," pravi Kader Husein, 30-letni prodajalec spominkov v Betlehemu.

Prodajalne spominkov v Betlehemu so ali zaprte ali pa samevajo. Foto: Reuters
Prodajalne spominkov v Betlehemu so ali zaprte ali pa samevajo. Foto: Reuters

V prvih devetih mesecih leta je Izrael obiskalo tri milijone tujih turistov, v trenutku, ko je izbruhnilo nasilje, jih je bilo v državi okoli 90.000. Večina hotelirjev na Zahodnem bregu se je v zadnjem tednu trudila organizirati varen odhod za svoje goste, razlaga vodja Arabske zveze hotelirjev, Elias Al Arja, zdaj pa hoteli drug za drugim zapirajo vrata. Nekateri hoteli – predvsem tisti z domačim lastništvom – so svoje prostore dali na voljo ljudem, ki so zbežali z območja okoli Gaze.

Mnogi zaposleni so ob divjanju vojne ostali še brez prihodka, zaradi česar so nekateri ponudniki, med njimi organizator turističnih potovanj Authentic Israel, svoje stranke prosijo za dobrodelne prispevke, ki jih bodo namenili svojim zaposlenim in pogodbenim partnerjem.

Kot je znano, je nasilje znova izbruhnilo prejšnjo soboto, ko je gibanje Hamas vdrlo na več krajev v Izraelu, na kar je izraelska vojska odgovorila z letalskimi napadi na Gazo. Napadi Hamasa so od 7. oktobra zahtevali najmanj 1400 življenj, izraelski odgovor pa doslej 2670.