Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Si pa pristojni želijo, da bi se še več turistov v visoki sezoni odločilo za spletno rezervacijo vstopnic.

V vročem popoldnevu na izhodu iz Tolminskih korit najprej srečamo Sama iz Francije, ki je eno izmed najbolj markantnih naravnih znamenitosti v Dolini Soče obiskal skupaj s prijateljem na priporočilo francoskega kolega, ki sicer živi v Tolminu: "Uživala sva, narava je res lepa. Pričakovala sva sicer, da bo krožna pot daljša."

Da so korita res lepa, se strinja tudi Jesica iz Nemčije, ki pa takoj doda, da je bilo danes morda malce prevroče zanjo. Navdušili so jo popolni razgledi, voda, barve, pa tudi to, da ni bilo preveč gneče. S partnerjem si vstopnic nista rezervirala vnaprej, saj nista bila seznanjena z omejitvijo obiska.

Lepote korit so letos v Tolmin privabile več obiskovalcev kot lani. Mija Kokošin, vodja Tolminskih korit v Javnem zavodu za turizem Dolina Soče, je povedala: "Po doslej znanih podatkih je v letu 2023 vsak mesec 20 odstotkov več obiskovalcev kot lani. Glede na to pričakujemo, da bo tudi letos skupno število obiskovalcev preseglo sto tisoč."

Tudi zaradi vse večjega obiska so se letos odločili za njegovo omejitev. Na uro lahko v korita vstopi največ 200 ljudi, kar se je izkazalo za zelo dobro rešitev. "Ker imajo obiskovalci s tem res kakovostnejšo izkušnjo. Res ni gneče," je povedala Kokoškin.

Boljše obveščanje turistov oziroma dodatne spodbude za spletno načrtovanje obiska bodo, kot kaže, nujne pred novo sezono. Izziv ostajajo tudi parkirišča.