Za polet so uporabili predelani hidroplan. (Fotografija je simbolična.) Foto: AP
Za polet so uporabili predelani hidroplan. (Fotografija je simbolična.) Foto: AP

Letalo z vsega šestimi sedeži, 62 let star hidroplan, predelan z električnim motorjem s 750 konjskih moči, je poletelo iz Vancouvra, v zraku pa je bilo manj kot 15 minut, navaja AFP.

Letalo je pilotiral Greg McDougall, izvršni direktor in ustanovitelj družbe Harbour Air. "Danes smo spisali zgodovino," je po poletu dejal McDougall, ki je pohvalil inovativnost svoje letalske družbe.

Polet pomeni tudi začetek tretje dobe v letalstvu, "električne dobe", so zapisali v izjavi pri Harbour Air.

Roei Ganzarski, direktor magniXa, avstralskega izdelovalca električnih motorjev, ki je pri projektu sodeloval z družbo Harbour Air, je dejal, da je celotni transportni sektor, še posebej pa letalska industrija, "zrel za veliko revolucijo".

Ob tem je dodal, da pionirski polet dokazuje, da bodo "v zelo bližnji prihodnosti" mogoči "nizkocenovni, do okolja prijazni komercialni električni poleti".

Pri testnem poletu so uporabili litij-ionski akumulator, s katerim lahko letalo te velikosti leti približno 160 kilometrov.

Leta 1982 ustanovljeni Harbour Air ima trenutno okoli 300 poletov dnevno in nudi povezave vzdolž obale Britanske Kolumbije.