Arena orlov je bila lani skupaj z Goro opic izbrana za najzanimivejšo turistično destinacijo v Avstriji. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Arena orlov je bila lani skupaj z Goro opic izbrana za najzanimivejšo turistično destinacijo v Avstriji. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Ko sta Franz Schüttelkopf in Michael Holzfeind leta 1983 na gradu Vajškra oziroma Landskron pri Beljaku ustanovila park ujed in sov, si nista predstavljala, da bo postal ena najzanimivejših turističnih znamenitosti v Avstriji. Danes Areno orlov letno obišče približno 100.000 turistov.

Njihov cilj je ljudem prikazati življenje, obnašanje in navade ujed in sov. Med njimi je več vrst jastrebov (najstarejši je star 41 let), orlov, sokolov, krokarjev in sov.

Ustanovitelj Arene orlov Franz Schüttelkopf je za TV Slovenija delil zanimivost o brkatih serih: "Če jih pogledamo, imajo rdečo glavo in prsi. Ta peresa so pri pticah sicer bela. Dolgo nismo vedeli, zakaj brkati seri na tem delu niso rdeči ali rjavi, dokler se ni izkazalo, da imajo brkati seri v naravi radi blatne kopeli. Ko se po dežju kje pojavijo blatne luže ali mlake, si radi privoščijo blatno kopel. Še povaljajo se v njih."

Kako se ujede in sove naravno gibljejo v naravi, ne gre torej za dresuro ali cirkuško predstavo, si lahko obiskovalci ogledajo tudi v 40-minutni predstavi v areni. Posebnost pa je tudi oskrbovalna postaja, na leto sprejmejo okoli 80 poškodovanih ptic. Skrbijo tudi za vzrejo. "Tukaj ptice tudi vzrejamo. Obiskovalci si lahko ogledajo tudi to. Vzreja je namenjena ohranitvi stalnega števila ujed in sov. Vzrejamo tudi zelo redke vrste."

Sodelujejo v dokumentarnih filmih in so vključeni v programe zaščite vrst po vsem svetu.

Arena orlov na gradu Vajškra pri Beljaku