Svetovni turistični sektor je zaradi pandemije leta 2020 izgubil 2000 milijard dolarjev (1789 milijard evrov) prihodkov, izpostavlja organizacija. Foto: Shutterstock
Svetovni turistični sektor je zaradi pandemije leta 2020 izgubil 2000 milijard dolarjev (1789 milijard evrov) prihodkov, izpostavlja organizacija. Foto: Shutterstock

Najnovejšo oceno o posledicah pandemije na sektor je organizacija s sedežem v Madridu objavila v času, ko se Evropa spopada z novim valom okužb, ob tem pa se po svetu pospešeno širi nova mutirana različica virusa omikron.

Mednarodni turistični prihodi bodo letos znašali le od 70 do 75 odstotkov od 1,5 milijarde, kolikor so jih našteli leta 2019, torej v letu pred izbruhom pandemije. Podoben odklon je UNWTO zabeležil že lani. Svetovni turistični sektor je zaradi pandemije leta 2020 izgubil 2000 milijard dolarjev (1789 milijard evrov) prihodkov, še izpostavlja organizacija in dodaja, da gre za eno izmed panog, ki jo je zdravstvena kriza prizadela najhuje.

Sorodna novica Hoteli, plaže so ostali, kjer so bili. Dobri turistični delavci so odšli. Treba jih je dobiti nazaj.

Organ Združenih narodov v poročilu ni podal ocene za prihodnje leto, srednjeročne napovedi pa niso spodbudne, poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP. "Kljub napredku se stopnja precepljenosti po državah močno razlikuje, ob tem pa se pojavljajo še nove različice koronavirusa," so opozorili v UNWTO-ju. Prav te bi lahko po njihovi oceni vplivale na že tako "počasno in krhko" okrevanje sektorja.

"Uvedba novih omejevalnih ukrepov in zaprtje javnega življenja v več državah kaže na to, v kako nepredvidljivem položaju smo se znašli," je za AFP povedal vodja UNWTO-ja Zurab Pololikašvili. Po njegovih besedah gre za "zgodovinsko krizo" turistične industrije, a meni, da je turizem sposoben hitrega okrevanja.

"Resnično si želim, da bo leto 2022 veliko boljše od letošnjega," je Pololikašvili še dejal pred skupščino UNWTO-ja, ki se bo v Madridu začela v torek in bo trajala do petka. Na dogodku, ki je bil sicer sprva načrtovan v Marakešu, se bodo zbrali predstavniki 159 držav članic.

Pred pandemijo je turistični sektor k svetovnemu bruto domačemu proizvodu prispeval okoli 10 odstotkov, okoli desetina delovnih mest je bila ravno v turizmu.